Angajatorul doreste desfiintarea CCM la nivelul unitatii si transferul prevederilor in RI...

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
24 Septembrie 2015
24 Septembrie 2015
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Angajatorul doreste sa propuna angajatilor ca prin acordul partilor sa se renunte la CCM (conctract colectiv de munca) iar toate prevederile sa fie transferate in regulamentul intern.

Angajatorul doreste sa stie masura in care aceasta decizie se poate lua in mod corect si legal.

Avem si un raspuns din partea specialistilor PortalCodulMuncii.ro:

Plecam de la regula ca niciun contract colectiv de munca nu poate fi denuntat unilateral. " Iar litigiile in legatura cu executarea, modificarea sau incetarea contractului colectiv de munca se solutioneaza de catre instantele judecatoresti competente se arata la art. 153 din Legea 62/2011.", precizeaza specialistii.

De asemenea, nu uitam faptul ca , daca salariatii nu doresc incetarea contractului colectiv de munca angajatorul nu poate unilateral sa considere incetat contractul si nici nu poate oblige salariatii sa renunte la acesta.

Mai trebuie sa tinem cont de faptul ca un CCM in niciun caz nu este acelasi lucru cu un RI (regulament intern).

Conform specialistilor PortalCodulMuncii.ro, " regulamentul intern este un act juridic al angajatorului, elaborate cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, prin care se stabileste o serie de reguli, in principal disciplinare si profesionale, aplicabile la locul de munca. Asadar, regulamentul intern este un document intern al angajatorului, impus de angajator si nu negociat. Consultarea cu sindicatul sau cu reprezentantii salariatilor nu implica sa fie de acord cu doleantele salariarilor, este doar o formalitate."

In tot acest timp, CCM cuprinde clauze privind drepturile si obligatiile ce decurg din relatiile de munca. CCM nu poate fi incheiat de angajator  fara acordul salariatilor si nici de reprezentantii salariatilor fara acceptul angajatorului. "In colectiv, salariatii au posibilitatea de a-si impune propriile interese in raport cu angajatorii intr-o masura mai mare decat o pot face individual.", concluzioneaza profesionistii din domeniul dreptului muncii.

Atentie mare!  Regulamentul intern este un act intern al angajatorului pentru care nu este necesar acordul reprezentantilor salariatilor.


Sursa: PortalCodulMuncii.ro



NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]