Evidenta orelor de munca: program de lucru inegal, cum se va proceda?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
26 Martie 2018
26 Martie 2018
Mara Dobrin
Mara Dobrin
evidenta orelor de muncaprogram de lucru inegalart 113 codul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.

Aceasta prevedere este reglementata de art. 119 din Codul muncii si va reamintim ca, daca programul de lucru nu este de 8 ore pe zi timp de 5 zile pe saptamana programul de lucru este inegal.

Iata ce se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro: "Salariatii din cadrul unui centru de plasament au specificat in contractul individual de munca: program de lucru inegal, cu 40 ore saptamana, acestia avand program 7-19;19-7 (fara a fi trecut in contract intervalul orar in care-si desfasoara activitatea). In cazul in care acestor salariati li se schimba intervalul orar in care-si desfasoara activitatea (7-19; 7-15 sau 7.30-19.00; 8.30-20.00), avand trecut in contract program de lucru inegal, mai trebuie intocmite acte aditionale sau trebuie modificat doar Regulamentul intern? Mentionam ca numarul de ore pe saptamana lucrate va ramane tot 40."


Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:


Orice angajator trebuie sa fie familiarizat cu faptul ca munca in baza unui contract individual de munca cu program de lucru inegal este reglementata in dispozitiile art. 113 si 116 din Codul muncii.

Potrivit art. 113 alin. (2) din Codul muncii, in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.

Programul de lucru inegal presupune o durata zilnica inegala a timpului de lucru astfel incat orele de munca totalizate in fiecare saptamana sa respecte durata timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.

Conform art. 116 alin. (2) din Codul muncii, programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca.

On contractul individual de munca va fi specificata expres repartizarea inegala a timpului de munca prin act aditional la CIM, acte ce vor fi incheiate anterior producerii modificarii.


...citeste mai multe pe PortalCodulMuncii >>>

Asadar, in cazul programului de lucru inegal acesta va fi specificat expres in contractul individual de munca.
La Capitolul H: Durata muncii, pct. 1, lit. a) din Anexa la OMMSS 64/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se specifica in mod expres:

1. O norma intreaga, durata timpului de lucru fiind de 40 ore/saptamana, (ore zi, inegal).

Insa programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca (art. 116 alin. (2) din Codul muncii).

Programul de lucru inegal trebuie sa fie prevazut in contractul individual de munca in sensul ca acest program trebuie sa fie indicat in contract cu numarul de ore zilnic precum si ora la care incepe si ora la care se sfarseste.

Modificarea programului de lucru si a duratei zilnice a muncii prevazute in contractul individual de munca poate avea loc prin incheierea unui act aditional la contractul individual de munca.

Astfel, separat de prevederea din CIM, modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului iar daca nu exista contract colectiv de munca se va stabili prin regulamentul intern.

ATENTIE!

De asemenea, la stabilirea programului de lucru se va tine seama ca perioadele de lucru de 12 ore sa fie urmate de perioade de repaus de 24 de ore.

Angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru, iar repartizarea inegala a timpului de munca presupune respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana si poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca (art. 116 alin. (2) din Codul muncii).


Sursa: PortalCodulMuncii



NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]