Conform unui nou proiect de lege depus recent la Senat, legea
SSM ar putea fi modificata in curand. Concret, vorbim despre o propunere legislativa privind digitalizarea unor activitati din domeniul Sanatatii si securitatii in munca si Apararii impotriva incendiilor care ar putea aduce noi obligatii angajatorilor.
Potrivit acestui
proiect de lege depus la Senat pentru dezbatere in data de 8.02.2023, de catre o serie de deputati USR, in expunerea de motive se poate remarca scopul acestei initiative:
"Prin prezenta propunere legislativa se urmareste digitalizare instructajelor privind sanatate si securitatea in munca, precum si apararea impotriva incendiilor, efectuate de catre angajatori, prin instituirea unei aplicatii denumite Registrul Instructajelor Periodice.
Cum sa scapati GARANTAT de amenzi in cazul unui control ITM pe linie de securitate si sanatate in munca!
Va aratam cum sa intocmiti perfect toate actele SSM pe care vi le pot solicita inspectorii de munca! Inclusiv actele-surpriza pe care acestia se bazeaza ca sa va amendeze, DETALII AICI >>>
Instructajele asupra sanatatii si securitatii in munca, dar si asupra apararii impotriva incendiilor reprezinta o obligatie fundamentala a angajatorului, regasita in Codul Muncii si detaliata in toate Legile aferente. Mai mult, importanta acestor proceduri efectuate la angajare ramane esentiala intr-un stat ce pune accentul pe drepturi individuale si securitate sociala.
Realitate sociala actuala releva un cadru birocratic excesiv de formal si de rigid. Astfel, se intrevad multiple dificultati logistice de transmitere a numeroaselor acte pe axa salariat-angajator-institutii. Mai mult, angajatorul este obligat sa detina la sediul sau copii ale materialelor de instruire si fise de evaluare a riscurilor in format fizic in acest context, devine evident faptul ca digitalizarea acestor proceduri ar reprezenta un demers natural, ce aduce eficienta atat pentru angajatori, cat si pentru autoritatile responsabile cu verificarea. Activitatea tuturor structurilor ale Inspectiei Muncii ar beneficia de o baza de date prin care sa poata efectua intr-o maniera mult mai facila controalele. (...)"
Instituirea Registrului Instructajelor Periodice ar putea aduce clarificari in ceea ce priveste activitatea angajatorilor legata de obligatiile pe care acestia le au fata de salariati:
"Instituirea Registrului Instructajelor Periodice permite tranzitia la semnatura electronica, inclusiv cea olografa biometrica pentru certificatele de instructaj, precum si incarcarea tuturor certificatelor aferente aspectelor de securitate, sanatate si aparare impotriva incendiilor pe aceasta platforma. Pe langa eficientizare se asigura si o accesibilitate crescuta a acestor documente si o transparenta totala asupra modului in care angajatorii isi indeplinesc aceste obligatii fata de salariatii lor.
Procedurile de efectuare a acestor instructaje au o importanta semnificativa si conformitatea lor cu realitate reprezinta un aspect esential. Prin prezenta initiativa, falsificarea certificatelor, modificarea sau sustragerea lor va fi mult mai dificila. Se are in vedere si imposibilitatea angajatorilor de a mai modifica date odata ce aceste certificate au fost incarcate pe platforma."
Daca aceasta lege va intra in vigoare, va exista un termen de 2 ani in care angajatorii vor putea sa aleaga daca sa se inscrie in acest registru al instructajelor periodice:
"Initiativa legislativa prevede si un mod detaliat de implementare, care acorda timp Inspectiei Muncii atat pentru a elabora normele metodologice, cat si pentru a institui si pune efectiv la dispozitie Registrul Instructajelor Periodice. Angajatorii vor avea la dispozitie 2 ani pentru a opta pentru inscrierea in acest Registru, un termen generos de tranzitie si adaptare pana cand adoptarea acestei platforme va deveni obligatorie.
Lucrarea Ghid practic Intocmirea dosarului SSM va arata cum sa va blindati ca la carte cu toate documentele pe care vi le pot cere inspectorii.
Astfel, le veti putea pune acestora la dispozitie, perfect stapan pe dvs., absolut toate actele solicitate, in concordanta perfecta cu tipul societatii si cu activitatile desfasurate, cu numarul de lucratori, cu riscurile evaluate, DETALII AICI >>>
Asadar, se creeaza un cadru eficient ce elibereaza angajatorii de sarcini suplimentare, punand totodata la dispozitia autoritatilor o evidenta a instructajelor efectuate, fapt ce le permite acestora verificari si interventii, acolo unde este cazul, intr-un timp mult mai scurt. Prin aceste prevederi se pot evita in viitor situatii de confuzie birocratica, in care eventuale accidente la locul de munca cauzate tocmai de lipsa
instructajelor sa nu poata fi sanctionate datorita actualului mod de functionare complicat si mult mai dispus la inexactitati, prin circularea documentelor."
Iata textul legii, daca aceasta propunere va merge mai departe si va intra in vigoare:
"Lege privind digitalizarea unor activitati din domeniul Sanatatii si securitatii in munca si Apararii impotriva incendiilor Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege:
Art. 1
(1) Inspectia muncii, prin structurile de specialitate, prin intermediu Registrului general de evidenta a salariatilor, reglementat de Hotararea nr 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, implementeaza o aplicatie denumita Registrul Instructajelor Periodice.
(2] Registrul Instructajelor Periodice are ca scop evidentierea instructajelor efectuate in domeniul Sanatatii si securitatii in munca, asa cum sunt precizate in legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, cu normele de aplicare aferente, in domeniul Apararii impotriva incendiilor, asa cum sunt precizate in legea 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor cu normele de aplicare aferente, precum si a certificatelor medicale, asa cum sunt precizate in legea 53/2003 privind Codul muncii, Art. 28."
...poti vedea continutul integral al legii in forma initiatorului AICI >>>
Atentie! Aceasta propunere legislativa nu este in vigoare, are nevoie de votul favorabil al Parlamentului pentru a merge mai departe, la promulgare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Reducerea saptamanii de lucru. Incetarea masuriiIntrebare: Daca in perioada de 30 de zile lucratoare de reducere a activitatii conform art. 52 alin. (3) din Codul muncii, activitatea angajatorului revine la normal dupa prima saptamana de reducere, in ce conditii este posibila reluarea programului de lucru normal de 5 zile/saptamana?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Utilizarea semnaturii electronice pentru CIM si alte documente de resurse umaneIntrebare: Subiect: Utilizarea semnaturii electronice in domeniul relatiilor de munca/ securitatii si sanatatii in munca Avand in vedere prevederile Legii 53/2003 Codul muncii in vigoare si ale Ordonantei de Urgenta nr. 36/2021, dorim sa solicitam punctul dumneavoastra de vedere cu privire la utilizarea semnaturii electronice avansate sau semnaturii electronice calificate in contextul relatiilor de munca/ securitatii si sanatatii in munca, si anume, pentru intocmirea tuturor inscrisurilor/documentelor din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<