Potrivit art. 15 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 319/2006 aveti nu mai putin de 33 de obligatii pe linie de
SSM. Cu alte cuvinte, sunt 33 de activitati concrete de care trebuie sa va ocupati pentru a fi in regula in ceea ce priveste securitatea si sanatatea in munca in compania dvs.
Si acestora li se adauga periodic obligatii noi, cum ar fi (ca sa dam un exemplu foarte recent) cea privind decontarea ochelarilor angajatilor in cazul in care acestia utilizeaza echipamente cu ecran de vizualizare, conform Hotararii CJUE in cauza C-392/21, din 22 decembrie 2022.
Nu uitati, intreaga responsabilitate pentru ceea ce se intampla in firma pe linie SSM va revine dvs., in calitate de angajator. Conform Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, riscati pana la 3 ani de inchisoare daca nu luati masurile prevazute de lege pe linie de SSM.
Este un motiv suficient pentru a acorda atentie maxima securitatii si sanatatii in munca, mai ales ca organele de control urmaresc cu prioritate acest sector.
Va invitam sa participati in perioada 16-19 martie 2023 la Seminarul National de Securitate si Sanatate in Munca!
Un specialist de calibru in domeniul SSM este gata sa va dezvaluie toate secretele acestui domeniu extrem de sensibil, DETALII AICI >>>
Nu uitati! In Legea nr. 286/2009 privind Codul penal se specifica foarte clar ce riscati pentru neluarea sau nerespectarea masurilor legale privind securitatea si sanatatea in munca:
Art. 349
Neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca
(1) Neluarea vreuneia dintre masurile legale de securitate si sanatate in munca de catre persoana care avea indatorirea de a lua aceste masuri, daca se creeaza un pericol iminent de producere a unui
accident de munca sau de imbolnavire profesionala, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) Fapta prevazuta in alin. (1) savarsita din culpa se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
Art. 350
Nerespectarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca
(1) Nerespectarea de catre orice persoana a obligatiilor si a masurilor stabilite cu privire la securitatea si sanatatea in munca, daca prin aceasta se creeaza un pericol iminent de producere a unui accident de munca sau de imbolnavire profesionala, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza repunerea in functiune a instalatiilor, masinilor si utilajelor, anterior eliminarii tuturor deficientelor pentru care s-a luat masura opririi lor.
(3) Faptele prevazute in alin. (1) si alin. (2) savarsite din culpa se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
Tematica abordata - seminar SSM
1. Ce faci în caz de control ITM? Ce documente trebuie sa prezinti/detii?
2. Ochelarii – echipament de protectie in cazul utilizarii echipamentelor cu ecran de vizualizare – decontat de angajator. Limite si proceduri de stabilire a plafoanelor de decontare
3. Semnaturi electronice pe fisele de instruire si digitalizarea domeniului SSM
4. Stare de bine, actiuni ce pot fi intreprinse pentru a veni in sprijinul angajatorilor in lupta cu constientizarea importantei starii de bine in viata angajatilor
5. Studii de caz si consultanta personalizata
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<