Analizam mai jos cazul unei societati care are ca obiect de activitate comertul, cu o fluctuatie destul de mare a personalului gestionar. Intrucat produsele ce se afla in gestiunea acestora sunt intr-un numar destul de mare si data fiind fluctuatia mai sus mentionata, este destul de dificil sa se efectueze inventarul la fiecare predare-primire de gestiune. Vom stabili astfel daca exista posibilitatea de a evita inventarierea produselor de fiecare data cand pleaca sau cand se angajajeaza un gestionar.
Raspuns:
Angajarea gestionarilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor agentilor economici, autoritatilor sau institutiilor publice sunt reglementate de Legea 22/1969.
Potrivit dispozitiilor art. 24 din acest act normativ, angajatii raspund material, potrivit codului muncii si prevederilor prezentei legi, pentru pagubele cauzate in gestiuni prin fapte ce nu constituie infractiuni.
Totodata conform art. 25, gestionarul raspunde integral fata de agentii economici, autoritatile sau institutiile publice pentru pagubele pe care le-a cauzat in gestiunea sa. Astfel, gestionarii raspund pentru pagubele cauzate. Or, in lipsa efectuarii inventarierii angajarea raspunderii acestora este dificila fiind greu de stabilit care dintre persoanele care in mod succesiv au ocupat functia de gestionar a produs paguba.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
40 Modele de Regulament Intern
Portal Codul Muncii
In baza art. 30 lit. d) din Legea 22/1969 raspunde, in limita valorii pagubei ramase neacoperite de autorul direct al ei, din momentul constatarii insolvabilitatii acestuia, cel vinovat de neefectuarea inventarierilor la termenele si in conditiile legii, in situatia in care prin aceasta a contribuit la cauzarea pagubei.
In consecinta, nu intrevedem o solutie legala pentru a nu realiza inventarierea bunurilor la numirea in functia de gestionar sau la incetarea acesteia.