Gestionar. Inventarierea bunurilor din gestiune

08 Noiembrie 2012
08 Noiembrie 2012
inventarierea bunurilorangajarea gestionarilorLegea 22/1969gestionar
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Analizam mai jos cazul unei societati care are ca obiect de activitate comertul, cu o fluctuatie destul de mare a personalului gestionar. Intrucat produsele ce se afla in gestiunea acestora sunt intr-un numar destul de mare si data fiind fluctuatia mai sus mentionata, este destul de dificil sa se efectueze inventarul la fiecare predare-primire de gestiune. Vom stabili astfel daca exista posibilitatea de a evita inventarierea produselor de fiecare data cand pleaca sau cand se angajajeaza un gestionar.

Raspuns:

Angajarea gestionarilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor agentilor economici, autoritatilor sau institutiilor publice sunt reglementate de Legea 22/1969.
Potrivit dispozitiilor art. 24 din acest act normativ, angajatii raspund material, potrivit codului muncii si prevederilor prezentei legi, pentru pagubele cauzate in gestiuni prin fapte ce nu constituie infractiuni.

Totodata conform art. 25, gestionarul raspunde integral fata de agentii economici, autoritatile sau institutiile publice pentru pagubele pe care le-a cauzat in gestiunea sa. Astfel, gestionarii raspund pentru pagubele cauzate. Or, in lipsa efectuarii inventarierii angajarea raspunderii acestora este dificila fiind greu de stabilit care dintre persoanele care in mod succesiv au ocupat functia de gestionar a produs paguba.

In baza art. 30 lit. d) din Legea 22/1969   raspunde, in limita valorii pagubei ramase neacoperite de autorul direct al ei, din momentul constatarii insolvabilitatii acestuia, cel vinovat de  neefectuarea inventarierilor la termenele si in conditiile legii, in situatia in care prin aceasta a contribuit la cauzarea pagubei.

In consecinta, nu intrevedem o solutie legala pentru a nu realiza inventarierea bunurilor la numirea in functia de gestionar sau la incetarea acesteia.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]