Transferul unui salariat la o alta institutie publica. Ce se intampla cu concediul de odihna neefectuat?

transfer institutie publicazile de concediu neefectuate
Transferul unui salariat la o alta institutie publica. Ce se intampla cu concediul de odihna neefectuat?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Avem situatia unui salariat, transferat la o alta institutie publica, in baza art. 32 alin. 2 lit. b din Legea-cadru nr. 153/2017, incepand cu data de 12.12.2022. In cursul anului 2022, salariatul a avut dreptul la un numar de 51 zile de concediu de odihna (din care 35 zile aferente anului 2022 si 16 restante din anii anteriori). In anul 2022, pana la data transferului, a efectuat 22 zile de concediu de odihna. Art. 14 alin (3) din H.G. nr. 250/1992 cuprinde reglementari cu privire la concediul de odihna neacordat salariatilor transferati. Tinand cont de acestea, va rugam sa ne exemplificati, prin calcul, ce se intampla cu cele 29 zile de concediu de odihna neefectuate la data transferului, cum se suporta indemnizatia de concediu aferenta si care va fi baza de calcul a indemnizatiei pentru fiecare dintre unitati."
 
Raspunsul specialistului: 
 
Avand in vedere ca transferul este o modalitate de modificare a raporturilor de munca apreciem ca in acest caz devin incidente prevederile art.23 alin.(6) din OG 10/2008 potrivit caruia celelalte prevederi ale Hotararii Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare, republicata, cu modificarile ulterioare, raman in vigoare.
 
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! S-au introdus prevederi noi privind concediul de ingrijitor, concediul paternal, indemnizatia CCC, detalii AICI >>>
 
Astfel, asa cum ati mentionat si dvs., potrivit art. 14 alin. (3) concediul de odihna neacordat salariatilor transferati, de catre unitatea de la care s-a efectuat transferarea, se va acorda acestora de unitatea la care au fost transferati. Indemnizatia de concediu va fi suportata de catre cele doua unitati, proportional cu timpul lucrat la fiecare dintre acestea in cursul anului calendaristic respectiv; in acelasi mod se va proceda si in cazul in care concediul de odihna a fost efectuat inainte de transferare.
 
In concluzie, fata de prevederile legale mentionate apreciem ca, este necesar ca, raportat la numarul de zile de concediu de odihna la care este indreptatit salariatul in cauza, concediu ce este stabilit proprotional cu timpul efectiv lucrat la fiecare dintre entitati in cursul anului calendaristic, sa se determine la momentul efectuarii concediului la cate zile de concediu de odihna este indreptati la un angajator si la cate zile de concediu de odihna este indreptatit in cadrul celuilalt angajator. In functie de acest algoritm se va face si aplicarea prevederilor art. 14 alin. (3) din HG 250/1992, republicata, cu modificarile ulterioare.
 
Ca exemplu,  29 zile: 12 luni = 2,41 zile de concediu pe luna, considerand ca acesta are numarul de zile de concediu la care este indreptatit salariatul, potrivit celor mentionate de dvs in intrebare.
 
Astfel, daca salariatul a lucrat 3 luni in cadrul unui angajator, acesta este indreptatit la efectuarea unui numar de 7 zile de concediu de odihna, urmand ca indemnizatia de concediu de odihna aferenta acestor zile sa fie suportata din bugetul primului angajator in care si-a desfasurat activitatea in decursul celor 3 luni. Pentru celelalte 22 zile de concediu de odihna indemnizatia aferenta va fi suportata de angajatorul la care s-a dispus transferul.
 
Fiind vorba despre personal bugetar, asa cum am mentionat mai sus, indemnizatia aferenta perioadei concediului de odihna este calculata in raport cu numarul de zile de concediu inmultite cu media zilnica a salariului de baza, sporului de vechime si, dupa caz, indemnizatiei pentru functia de conducere, luate impreuna, corespunzatoare fiecarei luni calendaristice in care se efectueaza zilele de concediu de odihna.
 
Cele 17 tipuri de concedii valabile in Romania sunt:
 
1. Concediul de odihna
2. Concediul pentru formarea profesionala
3. Concediul fara plata
4. Concediul medical
5. Concediul de risc maternal
6. Concediul de maternitate
7. Concediul paternal...vezi detalii AICI >>>
 
Media zilnica a veniturilor sus-mentionate se stabileste in raport cu numarul zilelor lucratoare din fiecare luna in care se efectueaza zilele de concediu.
 
Etapa I 
 
Calcularea mediei zilnice a veniturilor lunii in care se efectueaza zilele de concediu.
Notam cu I indemnizatia pentru concediul de odihna: I zilnica = salariul de baza din luna in care efectueaza concediul/Numar zile lucratoare I concediu = I zilnica x nr. zile CO
 
Etapa a II-a 
 
Calcularea drepturilor salariale cuvenite pentru perioada concediului (ca si cum salariatul ar lucra)
S concediu = Salariul de baza (inclusiv gradatia de vechime sau sporul de conducere, dupa caz, conform L 153/2017) + sporurile : nr. zile lucratoare x nr. zile CO.
 
Etapa a III-a 
 
Se compara I concediu cu S concediu.
 
Presupunand ca salariatul are un salariu de 4000 de lei, iar luna in care isi efectueaza concediul are 21 de zile lucratoare, rezulta ca o zi de concediu de odihna reprezinta 190, 47 lei.
 
Aceasta fiind valoarea unei zile de concediu de odihna apreciem ca un angajator va plati 3 zile de concediu de odihna *190,47 lei, reprezentand indemnizatia aferenta, iar celalalt va achita indemnizatia pentru restul de 26 de zile de concediu de odihna.
 
Semnalam ca media zilnica a veniturilor sus-mentionate se stabileste in raport cu numarul zilelor lucratoare din fiecare luna in care se efectueaza zilele de concediu. Astfel ca, in situatia in care respectivul concediu de odihna se efectueaza pe parcursul mai multor luni, media zilnica a veniturilor se va stabili in functie de numarul zilelor lucratoare din fiecare luna in care se efectueaza zilele de concediu de odihna, potrivit algortimului sus-mentionat.  
 
Un raspuns oferit in ianuarie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul intern!


Legea nr. 283, intrata in vigoare in 22 octombrie 2022, a modificat radical art. 243 din Codul muncii!

Astfel, conform noilor prevederi, sunteti obligat sa aduceti la cunostinta fiecarui salariat prevederile regulamentului intern, in prima zi de lucru, si sa faceti dovada indeplinirii acestei obligatii.

Regulamentul intern poate fi transmis pe suport de hartie sau in format electronic si isi produce efectele fata de salariat de la momentul luarii la cunostinta....Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
transfer institutie publicazile de concediu neefectuate

Data aparitiei: 11 Ianuarie 2023
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Urmareste-ne pe Google News
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Transferul unui salariat la o alta institutie publica. Ce se intampla cu concediul de odihna neefectuat? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Deducere personala. CopilIntrebare: Pentru un copil care urmeaza sa implineasca 18 ani in data de 29 ianuarie si nu este inscris in nicio unitate de invatamant, deci nu merge la scoala, mama are dreptul sa beneficieze de deducere personala de baza la salariul lunii ianuarie, in conformitate cu modificarile aduse de OG nr. 16/2022? Precizez ca si tatal copilului nu obtine venituri si este declarat in intretinerea mamei.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Bonus in perioada de suspendare a contractului individual de munca. Temei legalIntrebare: Va rog sa ne oferiti opinia dvs cu privire la urmatoarea speta : avem un salariat care este intreaga luna ianuarie in concediu medical insa dorim sa ii oferim un bonus de performanta pentru realizarea cu maxima eficienta a sarcinilor de munca aferente anului 2022. Este in regula din punct de vedere legal? De regula cand oferim bonusuri/prime emitem o decizie din partea administratorului unde sunt trecute persoanele si sumele aferente.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz"
MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]