Transferul unui salariat la o alta institutie publica. Ce se intampla cu concediul de odihna neefectuat?

transfer institutie publicazile de concediu neefectuate
Transferul unui salariat la o alta institutie publica. Ce se intampla cu concediul de odihna neefectuat?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Avem situatia unui salariat, transferat la o alta institutie publica, in baza art. 32 alin. 2 lit. b din Legea-cadru nr. 153/2017, incepand cu data de 12.12.2022. In cursul anului 2022, salariatul a avut dreptul la un numar de 51 zile de concediu de odihna (din care 35 zile aferente anului 2022 si 16 restante din anii anteriori). In anul 2022, pana la data transferului, a efectuat 22 zile de concediu de odihna. Art. 14 alin (3) din H.G. nr. 250/1992 cuprinde reglementari cu privire la concediul de odihna neacordat salariatilor transferati. Tinand cont de acestea, va rugam sa ne exemplificati, prin calcul, ce se intampla cu cele 29 zile de concediu de odihna neefectuate la data transferului, cum se suporta indemnizatia de concediu aferenta si care va fi baza de calcul a indemnizatiei pentru fiecare dintre unitati."
 
Raspunsul specialistului: 
 
Avand in vedere ca transferul este o modalitate de modificare a raporturilor de munca apreciem ca in acest caz devin incidente prevederile art.23 alin.(6) din OG 10/2008 potrivit caruia celelalte prevederi ale Hotararii Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare, republicata, cu modificarile ulterioare, raman in vigoare.
 
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! S-au introdus prevederi noi privind concediul de ingrijitor, concediul paternal, indemnizatia CCC, detalii AICI >>>
 
Astfel, asa cum ati mentionat si dvs., potrivit art. 14 alin. (3) concediul de odihna neacordat salariatilor transferati, de catre unitatea de la care s-a efectuat transferarea, se va acorda acestora de unitatea la care au fost transferati. Indemnizatia de concediu va fi suportata de catre cele doua unitati, proportional cu timpul lucrat la fiecare dintre acestea in cursul anului calendaristic respectiv; in acelasi mod se va proceda si in cazul in care concediul de odihna a fost efectuat inainte de transferare.
 
In concluzie, fata de prevederile legale mentionate apreciem ca, este necesar ca, raportat la numarul de zile de concediu de odihna la care este indreptatit salariatul in cauza, concediu ce este stabilit proprotional cu timpul efectiv lucrat la fiecare dintre entitati in cursul anului calendaristic, sa se determine la momentul efectuarii concediului la cate zile de concediu de odihna este indreptati la un angajator si la cate zile de concediu de odihna este indreptatit in cadrul celuilalt angajator. In functie de acest algoritm se va face si aplicarea prevederilor art. 14 alin. (3) din HG 250/1992, republicata, cu modificarile ulterioare.
 
Ca exemplu,  29 zile: 12 luni = 2,41 zile de concediu pe luna, considerand ca acesta are numarul de zile de concediu la care este indreptatit salariatul, potrivit celor mentionate de dvs in intrebare.
 
Astfel, daca salariatul a lucrat 3 luni in cadrul unui angajator, acesta este indreptatit la efectuarea unui numar de 7 zile de concediu de odihna, urmand ca indemnizatia de concediu de odihna aferenta acestor zile sa fie suportata din bugetul primului angajator in care si-a desfasurat activitatea in decursul celor 3 luni. Pentru celelalte 22 zile de concediu de odihna indemnizatia aferenta va fi suportata de angajatorul la care s-a dispus transferul.
 
Fiind vorba despre personal bugetar, asa cum am mentionat mai sus, indemnizatia aferenta perioadei concediului de odihna este calculata in raport cu numarul de zile de concediu inmultite cu media zilnica a salariului de baza, sporului de vechime si, dupa caz, indemnizatiei pentru functia de conducere, luate impreuna, corespunzatoare fiecarei luni calendaristice in care se efectueaza zilele de concediu de odihna.
 
Cele 17 tipuri de concedii valabile in Romania sunt:
 
1. Concediul de odihna
2. Concediul pentru formarea profesionala
3. Concediul fara plata
4. Concediul medical
5. Concediul de risc maternal
6. Concediul de maternitate
 
Media zilnica a veniturilor sus-mentionate se stabileste in raport cu numarul zilelor lucratoare din fiecare luna in care se efectueaza zilele de concediu.
 
Etapa I 
 
Calcularea mediei zilnice a veniturilor lunii in care se efectueaza zilele de concediu.
Notam cu I indemnizatia pentru concediul de odihna: I zilnica = salariul de baza din luna in care efectueaza concediul/Numar zile lucratoare I concediu = I zilnica x nr. zile CO
 
Etapa a II-a 
 
Calcularea drepturilor salariale cuvenite pentru perioada concediului (ca si cum salariatul ar lucra)
S concediu = Salariul de baza (inclusiv gradatia de vechime sau sporul de conducere, dupa caz, conform L 153/2017) + sporurile : nr. zile lucratoare x nr. zile CO.
 
Etapa a III-a 
 
Se compara I concediu cu S concediu.
 
Presupunand ca salariatul are un salariu de 4000 de lei, iar luna in care isi efectueaza concediul are 21 de zile lucratoare, rezulta ca o zi de concediu de odihna reprezinta 190, 47 lei.
 
Aceasta fiind valoarea unei zile de concediu de odihna apreciem ca un angajator va plati 3 zile de concediu de odihna *190,47 lei, reprezentand indemnizatia aferenta, iar celalalt va achita indemnizatia pentru restul de 26 de zile de concediu de odihna.
 
Semnalam ca media zilnica a veniturilor sus-mentionate se stabileste in raport cu numarul zilelor lucratoare din fiecare luna in care se efectueaza zilele de concediu. Astfel ca, in situatia in care respectivul concediu de odihna se efectueaza pe parcursul mai multor luni, media zilnica a veniturilor se va stabili in functie de numarul zilelor lucratoare din fiecare luna in care se efectueaza zilele de concediu de odihna, potrivit algortimului sus-mentionat.  
 
Un raspuns oferit in ianuarie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
transfer institutie publicazile de concediu neefectuate

Data aparitiei: 11 Ianuarie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Transferul unui salariat la o alta institutie publica. Ce se intampla cu concediul de odihna neefectuat? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]