La art. 134 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede ca in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
"Ca si obligatie legala, pauzele se definasc de angajator. In zona de productie sunt clar definite, deoarece se lucreaza in schimburi si la banda si trebuie sa fie toti prezenti in acelasti timp. In zona de specialisti, de birouri - lucreaza cu calulatorul, avem undeva precizata - care este durata pentru pauze ca si timp, ca si numar de pauze pentru acestia? Noi avem si pauza de masa care este definita clar."
Raspunsul specialistilor:
Intr-adevar, referitor la salariatii care lucreaza la calculator, mentionam prevederile Hotararii Guvernului nr. 1028/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate in munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare.
La art. 5 al acestui act normativ se prevede ca angajatorii au obligatia de a face o analiza a posturilor de lucru pentru a evalua conditiile de securitate si sanatate oferite lucratorilor, in special in ceea ce priveste eventualele riscuri pentru vedere, probleme fizice si solicitare mentala.
De asemenea, la art. 8 se stabileste ca angajatorul trebuie sa planifice sarcinile lucratorului astfel incat folosirea zilnica a ecranului de vizualizare sa fie intrerupta periodic prin pauze sau schimbari de activitate, care sa reduca suprasolicitarea in fata ecranului de vizualizare.
Practic prin aceste reglementari se stabileste obligatia, in sarcina angajatorului, de a evalua conditiile de la locul de munca si, in functie de acestea, sa fie apoi stabilite pauzele – frecventa si durata acestora.
In practica se intalneste o programare a unor pauze de 5-10 minute la 1 ora (respectiv, din 60 de minute, 50-55 minute de munca si 10-5 minute de pauza in functie de intensitatea activitatii).
Acest demers angajatorul il face prin intermediul persoanelor responsabile cu sanatatea si securitatea lucratorilor din cadrul societatii sau cu sprijinul unei societati specializate in domeniu (serviciu
SSM externalizat) si in colaborare cu medicul de medicina muncii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<