Concediul fara plata este reglementat de art. 148 din Codul muncii potrivit caruia, pentru rezolvarea unor situatii personale, salariatii au dreptul la concedii fara plata. Durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern. In acest caz salariatul trebuie sa formuleze o cerere de acordare a concediului fara plata.
Concediul fara plata NU constituie vechime in munca, cu exceptia cazului prevazut de art. 153 din Codul muncii potrivit caruia durata concediului pentru formare profesionala nu poate fi dedusa din durata concediului de odihna anual si este asimilata unei perioade de munca efectiva in ceea ce priveste drepturile cuvenite salariatului, altele decat salariul. Astfel, daca salariatul solicita si i se acorda concediu fara plata pentru formare profesionala, aceasta perioada constituie vechime in munca.
Concediul fara plata nu este acelasi lucru cu invoirea. Invoirea nu afecteaza vechimea in munca. In baza principiului libertatii de vointa a partilor contractante, fara a exista o prevedere legala, se utilizeaza si invoirea salariatului de la serviciu, cu plata salariului. De regula invoirea se acorda de angajator, daca este de acord cu solicitarea angajatului, atunci cand acesta urmeaza a-si realiza anumite interese personale deosebite. In anumite cazuri, angajatorul are obligatia de a invoi salariatul (spre exemplu, in cazul salariatilor chemati ca martori in procesele penale, in procesele civile, etc).
Aflati aici toate chichitele Codului Muncii!
Trucuri si sfaturi utile prezentate de specialisti!
Codul Muncii exact asa cum trebuie aplicat!
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
40 Modele de Regulament Intern