Valabil la 1.09.2011
Cum poate proceda o societate in ceea ce priveste suspendarea contractului de munca atunci cand se afla in preaviz, dar inregistreaza absente nemotivate? In ce masura conditioneaza cercetarea disciplinara suspendarea contractului individual de munca? In plus, poate societatea sa includa suspendarea CIM pentru absente nemotivate in Regulamentul Intern si in contractul colectiv de munca?
Conform art. 51 alin. (2) din Codul muncii, contractul individual de munca (CIM) poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.
Astfel, potrivit textului citat, angajatorul are posibilitatea sa stabileasca prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern conditiile in care contractul individual de munca poate fi suspendat in cazul in care salariatul absenteaza nemotivat.
Insa, numai in cazul cercetarii disciplinare prealabile se poate clarifica daca absentele sunt nemotivate sau daca salariatul respectiv a fost tinut sa se prezinte la locul de munca dintr-un motiv obiectiv, cum ar fi exemplu, ca a fost bolnav, a avut un accident, etc, prezentand documentele care dovedesc respectivul motiv.
Prin urmare, chiar daca conditiile in care contractul se suspenda sunt stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern, suspendarea nu poate opera cata vreme nu se stabileste cu certitudine caracterul nemotivat al absentelor. Or, stabilirea caracterului nemotivat al absentelor poate fi facuta numai in cadrul cercetarii disciplinare prealabile. In situatia in care, absentele nu au avut la baza un motiv obiectiv, ele au caracter nemotivat si vor determina aplicarea unei sanctiuni disciplinare.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
40 Modele de Regulament Intern
Angajatorul are posibilitatea ca, pe perioada cat dureaza cercetarea disciplinara, sa suspende contractul salariatului cercetat disciplinar, in temeiul dispozitiilor art. 52 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, potrivit carora, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii.
In consecinta, daca salariatul absenteaza de la locul de munca in perioada de preaviz, angajatorul va dispune efectuarea cercetarii disciplinare prealabile in cadrul caruia se va lamuri caracterul absentelor. Pe durata cercetarii disciplinare, angajatorul poate dispune suspendarea contractului individual de munca in baza art. 52 alin. (1) lit. a) din Codul muncii. Conform art. 81 alin. (6) din Codul muncii, in situatia in care, in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.