"Un salariat care in perioada 29 mai - 9 iunie s-a aflat in concediu medical solicita zilele libere platite pentru 01 iunie si 5 iunie (Rusalii). Este legal sa ii acordam?"
Raspunsul specialistului:
Potrivit dispozitiilor art. 10 alin.(8) si (9) din OUG 58/2005, cu modificarile si completarile ulterioare:
(8) Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate in zile calendaristice, se platesc zilele lucratoare.
(9) La stabilirea numarului de zile ce urmeaza a fi platite se au in vedere prevederile legale cu privire la zilele de sarbatoare declarate nelucratoare, precum si cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevazute prin contractele colective de munca.”
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! S-au introdus prevederi noi privind concediul medical, concediul de maternitate si concediul de acomodare! Totul in GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, detalii AICI >>>
Zile de sarbatoare declarate nelucratoare
Apreciem ca in acest sens sunt si dispozitiile art. 31 alin. (1) din Normele de aplicare ale OUG 158/2005, aprobate prin Ordinul 15/2018 care prevad ca: "Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta, potrivit art. 12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, de catre angajator sau din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS), pentru zilele lucratoare din duratele exprimate in zile calendaristice de incapacitate temporara de munca, socotite din prima zi de incapacitate.".
La alin. (2) al aceluiasi articol, se prevede ca numarul de zile ce urmeaza a fi platite nu va cuprinde zilele de sarbatoare declarate nelucratoare, potrivit prevederilor legale in vigoare, si/sau zilele nelucratoare stabilite prin programul de lucru, potrivit contractelor colective de munca.
Zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza
Totodata, facem mentiunea ca nici in cuprinsul OUG 158/2005 sau al Ordinului 15/2018 si nici in cuprinsul Codului muncii nu se prevede ca, in situatia in care o persoana figureaza in zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza prevazute la art. 139 alin. (1) din Codul muncii sau in zilele lucratoare pentru care se acorda
zile libere, potrivit alin. (4) al aceluiasi articol, in concediu medical acesta va putea solicita la o data ulterioara efectuarea acestor zile.
Acolo unde legiuitorul a dorit ca in situatia incapacitatii temporare de munca perioada de concediu medical sa intrerupa efectuarea altor drepturi, cum este cazul concediului de odihna, acesta a reglementat expres acest aspect in cuprinsul art.11 din HG 250/1992, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare – act normativ aplicabil sectorului public – stabilind ca “Daca in timpul concediului de odihna intervine una dintre situatiile mentionate la art. 10 alin. (1) lit. a), c), d) si e), efectuarea acestuia se intrerupe.
(2) Efectuarea concediului de odihna se intrerupe in cazul in care salariata intra in concediu pentru maternitate, precum si in cazul in care salariatul este rechemat, prin dispozitia scrisa a conducerii unitatii, numai pentru nevoi de serviciu neprevazute, care fac necesara prezenta salariatului in unitate. In situatia rechemarii, cei in cauza au dreptul la rambursarea cheltuielilor de transport si a cheltuielilor legate de efectuarea concediului in alta localitate, egale cu sumele cheltuite pentru prestatia de care nu au mai putut beneficia din cauza rechemarii.
(3) Pentru cazurile de intrerupere a concediului, mentionate la alin. (1) si (2), salariatii au dreptul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce au incetat situatiile respective sau, cand aceasta nu este posibila, la data stabilita printr-o noua programare in cadrul aceluiasi an calendaristic.”
De ce, ca manager de resurse umane, trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?
Raspunsul este simplu: sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie...continuarea AICI >>>
Avand in vedere ca exceptiile sunt de stricta intrerpretare si aplicare si tinand cont de faptul ca nu este reglementata posibilitatea efectuarii la o alta data a zilelor de sarbatoare legala in care nu se lucreaza si a zilelor libere lucratoare pentru care se acorda zile libere, apreciem ca daca aceste zile sunt in perioada efectuarii concediului medical, acestea nu pot fi acordate ulterior, respectiv revenirii salariatului din concediu medical.
Un raspuns oferit in iunie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Stabilirea sanctiunilor disciplinareIntrebare: Conform art. 250 din Codul muncii, angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in functie de gravitatea abaterii, luand in considerare criterii precum comportamentul general in serviciu al salariatului si eventualele sanctiuni disciplinare aplicate anterior acestuia. In cazul unui salariat impotriva caruia, pe parcursul activitatii, au fost formulate mai multe plangeri legate de comportamentul sau, care insa nu au facut obiectul unei cercetari disciplinare, ori care a fost anterior...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Pensie cu reducerea varstei standard de pensionare. Incetare CIMIntrebare: Vin cu rugamintea de a ne clarifica urmatoarea situatie. In cadrul unitatii noastre scolare avem o salariata nascuta la data de 06.01.1964 care si-a depus dosarul de pensionare incepand cu data de 01.09.2024, avand o vechime de 42 de ani in munca. In luna decembrie a i s-a comunicat decizia de pensionare. Intrebare: Salariata isi poate continua activitatea in baza aceluiasi contract individual de munca pana la implinirea varstei standard de pensionare fara suspendarea pensiei? Ce optiuni avem ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<