Concediu medical in perioada zilelor libere LEGALE. Se vor acorda ulterior salariatului?

zile libere legaleincapacitate de munca zile libere legalezile libere legale se acorda ulterior
Concediu medical in perioada zilelor libere LEGALE. Se vor acorda ulterior salariatului?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Un salariat care in perioada 29 mai - 9 iunie s-a aflat in concediu medical solicita zilele libere platite pentru 01 iunie si 5 iunie (Rusalii). Este legal sa ii acordam?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
Potrivit dispozitiilor art. 10 alin.(8) si (9) din OUG  58/2005, cu modificarile si completarile ulterioare:
 
(8) Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate in zile calendaristice, se platesc zilele lucratoare.
(9) La stabilirea numarului de zile ce urmeaza a fi platite se au in vedere prevederile legale cu privire la zilele de sarbatoare declarate nelucratoare, precum si cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevazute prin contractele colective de munca.”
 
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! S-au introdus prevederi noi privind concediul medical, concediul de maternitate si concediul de acomodare! Totul in GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, detalii AICI >>>
 

Zile de sarbatoare declarate nelucratoare

 
Apreciem ca in acest sens sunt si dispozitiile art. 31 alin. (1) din Normele de aplicare ale OUG 158/2005, aprobate prin Ordinul 15/2018 care prevad ca: "Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta, potrivit art. 12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, de catre angajator sau din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS), pentru zilele lucratoare din duratele exprimate in zile calendaristice de incapacitate temporara de munca, socotite din prima zi de incapacitate.".
 
La alin. (2) al aceluiasi articol, se prevede ca numarul de zile ce urmeaza a fi platite nu va cuprinde zilele de sarbatoare declarate nelucratoare, potrivit prevederilor legale in vigoare, si/sau zilele nelucratoare stabilite prin programul de lucru, potrivit contractelor colective de munca.
 

Zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza

 
Totodata, facem mentiunea ca nici in cuprinsul OUG 158/2005 sau al Ordinului 15/2018 si nici in cuprinsul Codului muncii nu se prevede ca, in situatia in care o persoana figureaza in zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza prevazute la art. 139 alin. (1) din Codul muncii sau in zilele lucratoare pentru care se acorda zile libere, potrivit alin. (4) al aceluiasi articol, in concediu medical acesta va putea solicita la o data ulterioara efectuarea acestor zile.
 
Acolo unde legiuitorul a dorit ca in situatia incapacitatii temporare de munca perioada de concediu medical sa intrerupa efectuarea altor drepturi, cum este cazul concediului de odihna, acesta a reglementat expres acest aspect in cuprinsul art.11 din HG 250/1992, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare – act normativ aplicabil sectorului public – stabilind ca “Daca in timpul concediului de odihna intervine una dintre situatiile mentionate la art. 10 alin. (1) lit. a), c), d) si e), efectuarea acestuia se intrerupe.
 
(2) Efectuarea concediului de odihna se intrerupe in cazul in care salariata intra in concediu pentru maternitate, precum si in cazul in care salariatul este rechemat, prin dispozitia scrisa a conducerii unitatii, numai pentru nevoi de serviciu neprevazute, care fac necesara prezenta salariatului in unitate. In situatia rechemarii, cei in cauza au dreptul la rambursarea cheltuielilor de transport si a cheltuielilor legate de efectuarea concediului in alta localitate, egale cu sumele cheltuite pentru prestatia de care nu au mai putut beneficia din cauza rechemarii.
(3) Pentru cazurile de intrerupere a concediului, mentionate la alin. (1) si (2), salariatii au dreptul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce au incetat situatiile respective sau, cand aceasta nu este posibila, la data stabilita printr-o noua programare in cadrul aceluiasi an calendaristic.”
 
De ce, ca manager de resurse umane, trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?
 
Raspunsul este simplu: sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie...continuarea AICI >>>
 
Avand in vedere ca exceptiile sunt de stricta intrerpretare si aplicare si tinand cont de faptul ca nu este reglementata posibilitatea efectuarii la o alta data a zilelor de sarbatoare legala in care nu se lucreaza si a zilelor libere  lucratoare pentru care se acorda zile libere, apreciem ca daca aceste zile sunt in perioada efectuarii concediului medical, acestea nu pot fi acordate ulterior, respectiv revenirii salariatului din concediu medical.
 
Un raspuns oferit in iunie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce fel de documente va poate solicita ITM?


Inspectorii ITM va pot solicita 160 de documente!

De exemplu, inspectorii va pot cere:

• Notificarea pentru prelungirea unei detasari
• Actul aditional cu clauza de formare profesionala
• Convocatorul pentru negocierea CCM la nivel de unitate
• Nota de fundamentare privind suspendarea activitatii pentru somaj tehnic
• Declaratia pe propria raspundere a membrului de familie coasigurat
• Instiintarea trimisa unui fost salariat privind reinfiintarea postului

Aveti toate documentele? Sunt intocmite corect?

Va oferim 160 de modele si formulare EDITABILE care acopera orice situatie cu care va puteti intalni.


...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
zile libere legaleincapacitate de munca zile libere legalezile libere legale se acorda ulterior

Data aparitiei: 02 Mai 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediu medical in perioada zilelor libere LEGALE. Se vor acorda ulterior salariatului? Nota: 4 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Delegare in Brazilia. Diurna. Documente. DurataIntrebare: Urmeaza negociez un contract pentru prestari de servicii in domeniul naval (sudorie, lacatuserie) in Brazilia si nu stiu cateva detalii cum ar fi : - Cum si cine face viza pentru muncitori ? - Care este diurna maxima pe zi ? - Ce tipuri de asigurari de santate au nevoie acestia ? - Care este perioada maxima de detasare ? - Exista vaccinuri sau teste pe care trebuie sa le iau in considerare pentru muncitori inainte sa plece? - Daca exista obligatii suplimentare pe care le-am omis, va rog sa-mi...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Prelungire durata CIMIntrebare: La un contract individual de munca pe perioada determinata cate prelungiri se pot face cu act aditional in intervalul celor 36 de luni?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]