Una din problemele cu care angajatorii se confrunta destul de des este cea a prelungirii contractului individual de munca incheiat pe pe perioada determinata. Mai concret, de cate ori poate fi prelungit un astfel de contract si in ce conditii. Care este perioada legala pentru incheierea dar si prelungirea unui astfel de contract?
Asa cum prevede art. 84 alin. (1) din Codul muncii republicat, contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni. Ca atare prelungirile duratei contractuale nu pot depasi durata maxima de 36 de luni. Temeiul legal il constituie art. 82 alin. (1) din Codul muncii modificat prin legea 40/2011. Un contract de munca incheiat pe durata determinata poate fi prelungit prin act aditional in cazuri exceptionale asa cum prevede art. 83, si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari.
Nu exista reglementata o limita fixa pentru fiecare prelungire a contractului, insa toate prelungirile trebuie sa se incadreze in limita de 36 de luni prevazuta de Codul muncii. In forma actuala a Codului muncii legiuitorul nu a mai avut in vedere un numar maxim de prelungiri, ci perioada proiectului, lucrarii sau programului pentru care s-a incheiat contractul individual de munca. Incheierea contractelor individuale de munca este determinata de lucrarea, proiectul, programul care urmeaza a se derula, cunoscut la momentul incheierii contractului individual de munca inclusiv in ceea ce priveste intinderea in timp a derularii lui. Spre exemplu, daca un proiect urmeaza sa se desfasoare pe o durata de 4 ani, un salariat va fi angajat pe perioada determinata maxima de 36 de luni urmand ca, la expirarea acestei durate, contractul individual de munca sa fie prelungit cu 12 luni. In situatia in care durata proiectului pentru derularea caruia s-a incheiat contractul individual de munca se prelungeste consideram ca, contractul individual de munca va putea fi prelungit din nou pana la finalul perioadei prelungite. Este important insa sa existe dovezi in acest sens care sa poata fi prezentate inspectorilor de munca sau instantelor de judecata in cazul unui control sau a unui litigiu.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Concluzia noastra este asadar aceea ca legislatia muncii nu stabileste un numar maxim de prelungiri. Dupa expirarea termenului initial contractul individual de munca incheiat pe durata determinata va putea fi prelungit pentru perioada realizarii proiectului, programului sau lucrarii pentru care a fost angajat.