S-a solicitat de catre viitorul angajat acordarea unui credit de catre societate, in vederea platii de catre acesta a despagubirilor datorate actualului angajator.
Acest credit ar urma sa fie restituit esalonat intr-o perioada determinata, conform unei intelegeri consemnate in CIM.
Exista vre-o restrictie in ceea ce priveste acordarea acestui credit de catre societate?
Va invitam sa urmariti filmarea pentru solutia oferita de specialistii www.portalcodulmuncii.ro
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Raspuns: Potrivit art. 2158 alin. (2) din noul Cod civil , atunci cand o persoana acorda un imprumut fara a o face cu titlu profesional, nu ii sunt aplicabile dispozitiile legale privind institutiile de credit si institutiile financiare nebancare.
Asadar, numai in cazul in care imprumutatorul este reprezentat de o persoana juridica ce acorda un imprumut cu titlu profesional vorbim de un contract de credit caruia ii sunt aplicabile dispozitiile legale privind institutiile de credit si financiare nebancare.
In speta nu se mentioneaza ca angajatorul este o astfel de persoana juridica ce acorda un imprumut cu titlu profesional, asa incat intelegem ca in speta se va incheia un contract de imprumut de consumatie caruia ii sunt aplicabile dispozitiile Codului civil .
Contractul de imprumut de consumatie este reglementat, indeosebi in noul Cod civil , Cartea a V-a Despre obligatii, Titlul IX Diferite contracte speciale, Capitolul XIII Contractul de imprumut, Sectiunea a 3-a Imprumutul de consumatie - art. 2158 si urm.
Potrivit art. 2158 alin. (1) din Codul civil , imprumutul de consumatie este contractul prin care imprumutatorul remite imprumutatului o suma de bani sau alte asemenea bunuri fungibile si consumptibile prin natura lor, iar imprumutatul se obliga sa restituie, dupa o anumita perioada de
timp, aceeasi suma de bani sau cantitate de bunuri de aceeasi natura si calitate.
Prin urmare, in speta conventia incheiata avand ca obiect acordarea unui imprumut in bani va fi guvernata de regulile dreptului civil, potrivit caruia nu retinem vreo interdictie legala in privinta acordarii imprumutului, si nu de regulile aplicabile dreptului muncii