Clauza de neconcurenta: Marea problema a angajatorilor conform Noul Cod al Muncii

20 Decembrie 2010
20 Decembrie 2010
codul munciimunca la negru
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Conferinta de presa - Modificarile Codului Muncii

"A treisprezecea modificare a Codului Muncii este de departe cea mai importanta si mai radicala, fiind un puternic pas spre dreapta, nefavorabil salariatilor care vor fi expusi unei insecuritati pe piata muncii.

Prin aceasta modificare ne indepartam in mod categoric de traditiile legislative in domeniu. Este pentru prima data cand se creaza multiple instrumente legale care incurajeaza utilizarea muncii pe perioada determinata in defavoarea contractelor de munca pe perioada nedeterminata.

Intentia declarata a initiatorilor, de flexibilizare a raporturilor de munca, nu si-a gasit cea mai buna formula de aplicare practica. In masura in care angajatorii vor abuza de aceste modificari, din flexibilizarea fortei de munca se va ajunge la insecuritatea/precarizarea locurilor de munca. Sentimentul de insecuritate transmis lucratorilor poate sa conduca la crearea unei presiuni asupra salariatului care va accepta orice slujba, indiferent de conditiile de munca, doar pentru a avea un venit.

In conditiile in care, intr-o societate industriala, salariul este unica sursa de venit pentru intretinerea individului si a familiei sale, presiunea exercitata asupra salariatului de necesitatile cotidiene il va determina sa accepte orice, doar pentru a-si mentine o sursa de venit.

In contextul in care se doreste eliminarea muncii la negru, in modificarile la Codul muncii sunt dispozitii care, fara a incuraja aceasta practica, o permit.

Extinderea termenului pentru care se pot incheia contracte pe durata determinata, eliminarea limitei de 3 contracte succesive, majorarea perioadei de proba, a perioadei de angajare a agen?ilor de munca temporara, a conditiilor utilizarii agen?ilor de munca temporari sunt instrumente de lucru in favoarea angajatorilor.

Pe de alta parte, in masura in care acest instrument managerial va fi utilizat abuziv de catre angajatori, pentru a scapa de lucratorii "incomozi", aceste modificari vor agrava viata sociala a lucratorilor.

In masura in care Proiectul de Modificare a Codului Muncii va deveni act normativ locurile de munca se vor precariza. Precarizarea locurilor de munca va avea efecte pe termen mediu si lung asupra vietii lucratorilor care nu vor mai avea siguranta unui loc de munca stabil, fiind mai expusi posibilitatii intreruperii intempestive a contractelor de munca.

Intreruperea intempestiva are drept consecinta imposibilitatea salariatului de a-si organiza via?a pe termen mediu si lung, de a contracta credite in vederea asigurarii unui trai decent.

Plusul major al acestor modificari il constituie posibilitatea angajatorului ca in situatia in care se afla in dificultati economice sa nu mai recurga la concedieri, ci la reducerea programului de lucru, salvandu-se astfel locuri de munca.

O astfel de masura se impunea de multa vreme. Criza economica a gasit Romania nepregatita din punct de vedere legislativ. Instrumentele pe care un angajator le avea la indemana erau putine si clare: concedierea salariatilor sau inchiderea companiei/sectiei.

In aceasta perioada de criza, angajatorii au cautat si dezvoltat astfel de instrumente pentru a evita, fie inchiderea societatii, fie concedierile, recurgandu-se la diverse subterfugii.

Marele minus al acestor modificari il constituie schimbarea prevederilor privind clauza de neconcurenta. Forma modificarii permite transmiterea informatiilor, de care a luat la cunostinta un salariat, catre concurenta, fara a exista un instrument de protectie al fostul angajator.

In aceeasi linie se inscriu si modificarile cu privire la obligatia angajatorului de a furniza salariatului/fostului salariat  unele informatii privind activitatea desfasurata de acesta catre noul angajator."

Sursa: costelgalca.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]