Studiu de caz: Determinarea duratei unui contract prin incheierea unui act aditional sau prin mentionarea in CIM

Codul munciiact aditionalCIMCIM pe durata determinata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valabil la 6.09.2011

O societate incheie contract cu un nou angajat pe perioada determinata. Dupa o anumita perioada, drept urmare a stabilitatii in cresterea activitatii, se intocmeste un act aditional la data la care expira contractul si se modifica durata din perioada determinata in perioada nedeterminata. A procedat angajatorul in mod corect prin efectuarea acestei modificari? In cazul in care ar fi trebuit procedat diferit, care este baza legala care reglementeaza modificarea?

Trebuie mentionat ca schimbarea duratei de angajare din perioada determinata in perioada nedeterminata se realizeaza fie prin incheierea unui act aditional prin care se modifica durata contractului, fie prin incetarea contractului de munca incheiat pe durata determinata urmata de incheierea unui nou contract de munca pe durata nedeterminata. Se recomanda ca intr-o astfel de situatie angajatorul sa se intereseze asupra practicii inspectoratului teritorial de munca de care apartine.

Astfel, cea de-a doua solutie este corecta in baza urmatoarelor considerente:

- contractele individuale de munca incheiate pe durata nedeterminata si cele incheiate pe durata determinata reprezinta tipuri de contracte individuale de munca. Astfel, potrivit dispozitiilor art. 17 alin. (3) din Codul muncii, republicat, persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente:

a) identitatea partilor;
b) locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri;
c) sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului;
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului;
e) criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului;
f) riscurile specifice postului;
g) data de la care contractul urmeaza sa isi produca efectele;
h) in cazul unui contract de munca pe durata determinata sau al unui contract de munca temporara, durata acestora;
i) durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul;
j) conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia;
k) salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul;
l) durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana;
m) indicarea contractului colectiv de munca ce reglementeaza conditiile de munca ale salariatului;
n) durata perioadei de proba.

Elementele din informare trebuie sa se regaseasca obligatoriu si in continutul contractului individual de munca. Elementele obligatorii din CIM, specificate in mod expres in art. 17 alin. (3) din cod, nu prevad pentru un contract de munca pe durata nedeterminata elementul durata contractului.

Conform acestei dispozitii legale, in CIM pe durata determinata sau in contractul de munca temporara se va prevedea elementul durata acestora. Astel, observam ca legea a asociat elementul durata contractului numai in raport cu un CIM pe durata determinata sau un contract de munca temporara, raportandu-l prin urmare la durata inteleasa ca perioada determinata cuprinsa intre o data fixa de inceput si una fixa de sfarsit si nu la o durata nedeterminata de timp.

Alin. (5) din acelasi articol prevede ca orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege. Conform art. 82 alin. (2) din Codul muncii, republicat, contractul individual de munca pe durata determinata se poate incheia numai in forma scrisa, cu precizarea expresa a duratei pentru care se incheie.

Contractul de munca temporara este un contract individual de munca ce se incheie in scris intre agentul de munca temporara si salariatul temporar, pe durata unei misiuni in conformitate cu art. 94 alin. (1) din acelasi act normativ. Alin. (2) din acelasi articol prevede ca in contractul de munca temporara se precizeaza, in afara elementelor prevazute la art. 17 si art. 18 alin. (1), conditiile in care urmeaza sa se desfasoare misiunea, durata misiunii, identitatea si sediul utilizatorului, precum si cuantumul si modalitatile remuneratiei salariatului temporar.

Asadar, durata contractului este element obligatoriu al contractului individual de munca pe durata determinata si al contractului de munca temporara, in conformitate cu art. 17 alin. (3) lit. h) coroborat cu art. 82 alin. (3) si art. 94 din Codul muncii, republicat. Dupa cum se poate observa, tipul CIM nu este prevazut in art. 17 alin. (3) din Codul muncii, republicat, ca element al CIM care sa suporte modificarea prin actul aditional al partilor semnatare ale CIM in temeiul art. 17 alin. (5) din cod.

Din moment ce durata reprezinta un element obligatoriu al contractului individual de munca pe durata determinata si al contractului de munca temporara, se considera ca modificarea duratei contractului prevazuta de art. 41 alin. (3) lit. a) prin act aditional se refera la modificarea duratei unui contract de munca pe durata determinata sau al unui contract de munca temporara inteleasa ca o prelungire a acestor contracte cu inca o perioada de timp determinata, iara modificarea duratei contractului nu inseamna modificarea tipului de contract din CIM pe durata determinata in CIM pe durata nedeterminata sau viceversa sau modificarea unui contract de munca temporara intr-un CIM pe durata determinata sau nedeterminata si invers.


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciiact aditionalCIMCIM pe durata determinata

Data aparitiei: 05 Septembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Determinarea duratei unui contract prin incheierea unui act aditional sau prin mentionarea in CIM Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]