Cu totii am primit popriri pe salariul unui angajat, asa ca astazi dorim sa-ti punem la dispozitie explicatiile specialistilor pentru a scapa de orice dubiu.
Probabil v-ati confruntat si dvs. cu aceasta situatie: primiti o adresa de infiintare a unei popriri pentru unul dintre angajatii dvs. (acesta are o datorie fata de un creditor) si, ca urmare, sunteti obligat sa retineti si sa virati in contul indicat in adresa o parte din venitul lui net lunar.
Sunt multe lucruri de discutat aici:
- ce venituri NU pot face obiectul popririi
- ce se intampla cand exista mai multe popriri pentru acelasi venit
- ce particularitati are poprirea pentru pensia alimentara
- cum procedati cu poprirea daca, dupa un timp, angajatul pleaca din firma dvs.
Iar gestionarea tuturor acestor aspecte nu este deloc simpla.
Din acest motiv va venim in ajutor cu un ghid specializat –
Popririle din salariu. Obligatii ale angajatorilor – care raspunde impecabil tuturor intrebarilor despre acest subiect sensibil, atat prin comentarii si explicatii ale prevederilor legale in domeniu, cat si prin spete foarte sugestive,
detalii aici >>>
Verificati obligatoriu acest aspect atunci cand primiti o adresa de poprire!
Potrivit art. 781 alin. (1) din Codul de procedura civila, poprirea se infiinteaza la cererea creditorului de catre un executor judecatoresc al carui birou se afla in circumscriptia curtii de apel unde isi are domiciliul sau sediul salariatul ori angajatorul.
Adresa de infiintare a popririi trebuie sa vina, asadar, de la un executor judecatoresc.
Daca nu vine de la un executor judecatoresc, puteti s-o aruncati direct la cos, ea nu are nicio valoare. Mai mult ca sigur este doar un tertip al unei firme de recuperare de datorii care, printr-o formulare foarte oficiala, urmareste sa va induca in eroare si sa va determine sa faceti niste retineri din salariul angajatului dator si sa le virati direct in contul creditorului (care este clientul ei).
Intr-un asemenea caz, nu numai ca nu sunteti obligat sa faceti aceste retineri, dar nici nu aveti dreptul sa le faceti.
Mai multe alte asemenea situatii-capcana sunt prezentate in ghidul practic pe care vi-l oferim.
Angajatorii s-au lovit de urmatoarele probleme! Stiti care sunt solutiile corecte?
Problema 1
O societate a avut un salariat cu 6 popriri emise de 6 executori judecatoresti. Dupa aproximativ 2 luni de la incetarea contractului individual de munca, aceasta s-a reintors la firma, avand un nou contract de munca. Avand in vedere ca acum e incadrat cu alt contract de munca, societatea e obligata sa popreasca salariul si sa vireze in continuare catre executori sumele respective?
Problema 2
Un executor judecatoresc ne-a trimis un titlu pentru infiintarea unei popriri pentru un salariat. Doar ca cererea pentru executarea silita se intemeiaza pe o decizie judecatoreasca pronuntata acum 7 ani, la data de 15.04.2014. Intrebarea este: aceste documente au termene de prescriptie? Adica, daca decizia este din 2014, noi putem sa trecem la infiintarea popririi?
Problema 3
Am primit un dosar de executare pentru un angajat cu norma de 4 ore, salariul net 1.181 lei (domeniul constructii). Societatea va pune
poprire pe salariu pentru suma ce depaseste jumatate din salariul net minim pe economie, conform art. 729 alin. (3) din Codul de procedura civila. Salariul la care ne raportam este de 2.300 lei brut sau de 3.000 lei brut in constructii?
Nu confundati poprirea cu recuperarea pagubei produse de un salariat!
Profitati de pretul special al lucrarii
Popririle din salariu. Obligatii ale angajatorilor, valabil luna aceasta si
redus cu 20% fata de pretul standard,
comanda ACUM >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Tichetele de masa se acorda la functia de bazaIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: daca in cadrul unei companii se acorda tichete de masa (este inclusa o prevedere in acest sens si in Regulamentul Intern), este posibil ca un angajat care va avea norma de 2h/zi sa nu beneficieze de aceste tichete, avand in vedere faptul ca nu are norma intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Contract de mandat. Regim juridic si fiscalIntrebare: Perioada lucrata in baza unui contract de mandat este considerata vechime in munca la stabilirea pensiei? Care este regimul fiscal al veniturilor obtinute in baza unui contract de mandat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<