Intrebare:
Un salariat este in concediu medical incepand cu 01.02.2013 urmand sa revina la serviciu cu 01.09.2013, avand cod indemnizatie 12 iar cod diagnostic 014 (tuberculoza aparatului respirator).Intrebarea mea este : se incadreaza la exceptiile art.13,alin3 lit.a) din OUG 1582005?
Concret nu este nevoie de avizul medicului expert al asig. sociale pt. certificatul medical aferent lunii mai (dupa 91 zile) si nici pt. certificatul medical aferent lunii august (dupa 183 zile)? Este corect?
Raspuns: Conform prevederilor art. 13 din OUG 158/2005
privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de cel mult 183 de zile in interval de un an, socotita din prima zi de imbolnavire.
Incepand cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de catre medicul specialist pana la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca poate fi mai mare in cazul unor boli speciale si se diferentiaza astfel:
- pana la un an, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara si unele boli cardiovasculare;
- un an, cu drept de prelungire pana la un an si jumatate de catre medicul expert al asigurarilor sociale al Casei de Pensii Publice, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza meningeala,peritoneala si urogenitala inclusiv a glandelor suprarenale, precum si pentru SIDA si cancer de orice tip, in functie de stadiul bolii.
- un an si jumatate, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara operata si osteoarticulara;
Prin urmare, in cazul tuberculozei pulmonare, durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca poate fi pana la un an, in intervalul ultimilor 2 ani, fara a fi necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale.
In situatiile in care este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale, legiuitorul a prevazut-o in mod expres cum este cazul tuberculozei meningeale, peritoneale si urogenitala inclusiv a glandelor suprarenale, precum si pentru SIDA si cancer de orice tip cand dreptul de prelungire pana la un an si jumatate este acordat de medicul expert al asigurarilor sociale.