BNS: Codul muncii actual incalca legislatia europeana si Conventiile OIM

BNSCodul munciimodificareUniunea EuropeanaConventiisindicalisti
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, in cadrul unei conferinte de presa a catalogat declaratiile facute de Presedintele Romaniei referitoare la imposibilitatea aplicarii unei noi modificari asupra prevederilor actuale din Codul Muncii ca fiind pripite si riscante.

"Stim ca aceasta declaratie a fost cauzata de un sentiment de paternitate fata de Codul Muncii actual, un act elaborat si sustinut de PDL impotriva vointei actorilor sociali, insa ar fi dezastruos pentru Romania sa pastreze chiar si o zi in plus aceasta lege. Piata muncii din Romania nu poate si nu trebuie sa fie reglementata de o lege facuta cu picioarele, ce incalca flagrant legislatia europeana, conventiile Organizatiei Internationale a Muncii si Carta Sociala Europeana ratificata de Romania."  a declarat presedintele BNS.

Liderul de sindicat sustine necesitatea modificarii Codului muncii, aceasta modificare fiind posibila, confrom declaratiei sale. "Orice zi intarziere in a face acest lucru afecteaza viata lucratorilor si a familiilor lor, deterioreaza relatiile din piata muncii si relatia Romaniei cu Uniunea Europeana" sustine presedintele Dumitru Costin.

Blocul National Sindical si-a asumat sarcina de a elabora si de a promova un proiect de Cod al Muncii echilibrat, conform cu legislatia europeana si internationala, fara abuzuri flagrante si fara portite neclare care lasa loc de interpretari. Nu ne-am propus sa revenim la vechiul Cod, cel de dinainte de mai 2011, ci sa venim cu o varianta echitabila, multumitoare pentru angajati si angajatori.

Potrivit declaratiilor presedintelul BNS, Proiectul care are in vedere o noua modificare a Codului Muncii a fost elaborat de o echipa de experti a caror competenta nu poate fi contestata. In plus, pana la jumatatea lunii iunie proiectul este subiectul unei campanii de consultare publica.
"Presedintele Romaniei trebuie sa fie impartial, trebuie sa fie garantul Constitutiei si sa apere interesele tuturor cetatenilor. Asta inseamna ca trebuie sa discute cu partenerii sociali si sa accepte ideea ca modificarea Codului Muncii trebuie facuta cat mai repede cu putinta" a incheiat Dumitru Costin.

Proiectul propus de BNS poate fi consultat aici.


Sursa: BNS

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
BNSCodul munciimodificareUniunea EuropeanaConventiisindicalisti

Data aparitiei: 24 Mai 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

BNS: Codul muncii actual incalca legislatia europeana si Conventiile OIM Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]