Va informam ca Blocul National Sindical (BNS) propune Guvernului Romaniei ca salariul minim din constructii sa se majoreze la 4.600 de lei brut, iar in agricultura acesta sa creasca la 3.500 lei brut. De asemenea, BNS a precizat ca ambele masuri pot fi adoptate prin Ordonante de Urgenta.
Pentru sectorul Constructii, Guvernul a initiat deja un proiect de OUG pentru cresterea salariului minim, in acest caz singurul aspect de clarificat fiind nivelul salariului minim si data de la care acesta se aplica, observa
Agerpres:
"In cazul sectorului Agricultura, in acest moment se impune, in regim de urgenta, modificarea Legii 135/2022, avand in vedere ca salariul minim prevazut de lege va fi, de la 01.10.2023, mai mic decat cel stabilit prin Hotararea de Guvern de modificare a salariului minim la nivel national. In acest caz, salariul minim prevazut de Legea 135/2022 va deveni inaplicabil, avand in vedere ca e mai mic decat cel stabilit ca fiind limita minima la nivel national".
BNS considera ca aplicarea cresterii salariului minim din Constructii la 4.500 lei ar insemna ca, in momentul intrarii in vigoare a legii pe care Guvernul si-a asumat raspunderea, salariul minim net se va reduce cu 56 lei in urma introducerii contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS). "Pentru a pastra cel putin valoarea neta a salariului minim din sector ar trebui ca salariul minim brut din sector sa creasca la cel putin 4.600 lei".
Salariul minim in Agricultura sa fie de 3.500 lei
"Pentru sectorul Agricultura situatia este si mai complicata, aplicarea salariului minim national, respectiv 3.300 lei ar insemna pentru salariatii din sector o reducere a salariului net de 94 lei, imediat dupa intrarea in vigoare a reformei fiscale propuse de Guvern. Pentru a atenua impactul noilor masuri fiscale, salariul minim in Agricultura ar trebui crescut la cel putin 3.500 lei", se arata in comunicat.
Este necesara si clarificarea reducerii de 200 de lei aplicata salariului minim national, asa cu se prevede in OUG 168/2022:
"Initial, cresterea salariului minim de la 3.000 la 3.300 a fost justificata ca o masura compensatorie pentru renuntarea la facilitatea fiscala prevazuta de OUG 168/2022, respectiv o suma de 200 de lei se deduce din baza de calcul a impozitului si contributiilor sociale pentru cei ale caror salarii de baza sunt egale cu salariul minim brut pe tara. In acest moment, situatia acestei facilitati este neclara, producand efecte pana la 31.12.2023. Asta insemnand ca, in lipsa unui act normativ care sa abroge din octombrie acest act normativ, salariul minim net va creste de la 01.10.2023 cu 181 lei, de la 1.898 lei la 2.079 lei, urmand ca la 01.01.2023, in lipsa adoptarii unui alt HG pentru modificarea salariului minim, salariul minim net va scadea cu 83 lei, de la 2.079 lei, la 1.996 lei", conform BNS.
Majorarea salariului minim national de la 3.000 la 3.300 lei, in conditiile in care nu se renunta la facilitatea de 200 de lei, va aduce la buget in ultimele trei luni ale anului venituri suplimentare de aproximativ 666 milioane lei.
Premierul a anuntat in data de 28 septembrie la inceputul sedintei de Guvern ca a decis retragerea de pe ordinea de zi a Ordonantei care elimina exceptiile de la plata CASS in cazul salariilor din Constructii, Agricultura si Industria alimentara.
"Calculele prezentate in aceasta dimineata de Ministerul Finantelor arata ca in urma introducerii asigurarilor de sanatate pentru toti angajatii, indiferent de activitate, salariul minim net al angajatilor din constructii, agricultura si industrie alimentara ar fi putut scadea. Cu totii, si mai ales si eu, am promis ca nu se va intampla acest lucru si nu sunt de acord cu acest lucru. Niciun salariu minim net nu trebuie sa scada. Drept urmare, am decis sa scoatem de pe ordinea de zi aceasta ordonanta care vizeaza aceste categorii. Ministerele de resort vor reanaliza textul. Pana atunci toate salariile din constructie, agricultura si industria alimentara vor ramane la fel. Cu alte cuvinte, vor ramane neafectate, deoarece au inca scutirea la CASS".
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Suspendare unilaterala a unor clauze din CCMIntrebare: Printr-o decizie interna, conducatorul unitatii a suspendat unilateral o serie de clauze din contractul colectiv de munca la nivel de unitate pe motiv ca acestea nu sunt economicoase. Este vorba de clauzele care prevad ca liderii de sindicat care sunt scosi din productie, acestia avand avantaje foarte mari si produc prejudicii societatii. Este posibila o anulare in instanta a deciziei respective?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Angajare cetatean strain din Sri Lanka. Documente calificareIntrebare: Revin asupra spetei prezentate mai sus deoarece acum am realizat ca de fapt nu ni s-a pus la dispozitie diploma de calificare pt unul dintre cetatenii din Sri Lanka, respectiv pt electrician. Am primit avizul de munca pe care sunt specificate urmatoarele: pentru obtinerea vizei de lunga sedere / permisului de sedere in scop de munca in calitate de lucrator permanent, cod cor 311306 Tehnician energetician / electrician. In aceasta situatie, avand avizul de munca eliberat de IGI pe care este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<