Aproape toate statele membre si-au ameliorat performantele in domeniul inovarii, potrivit Tabloului de bord al Uniunii inovarii editia 2011. Cu toate acestea, cresterea performantelor in materie de inovare a incetinit, iar UE nu acopera decalajul persistent in raport cu liderii mondiali in materie de inovare, SUA, Japonia si Coreea de Sud. Pentru EU-27, cel mai mare decalaj ramane cel pentru inovarea de la nivelul sectorului privat. UE are inca un avans clar fata de economiile emergente, China, Brazilia, India, Rusia si Africa de Sud. Cu toate acestea, China isi imbunatateste performantele in materie de inovare si reduce continuu decalajul. in cadrul UE, Suedia isi confirma pozitia din varful clasamentului general, urmata indeaproape de Danemarca, Germania si Finlanda (a se vedea intregul clasament mai jos). Activitatile de inovare ale intreprinderilor se disting ca un factor important pentru a obtine pozitii de frunte la nivelul UE si la nivel international.
Vicepresedintele Comisiei Europene Antonio Tajani, comisar pentru industrie si antreprenoriat, a declarat: "Rezultatele din acest an reprezinta un semn clar ca sunt necesare mai multe eforturi pentru a stimula inovarea. Daca dorim sa eliminam decalajul fata de principalii nostri parteneri economici si sa depasim criza actuala, inovarea merita toata atentia noastra. Ma refer in particular la intreprinderi, intrucat s-au dovedit a fi factorul-cheie pentru a obtine succesul in materie de inovare. Dar succesul inregistrat de intreprinderile nou infiintate din alte parti ale lumii arata ca Europa inca mai are de invatat."
"Avem nevoie de sisteme nationale echilibrate in materie de cercetare si inovare care sa ofere intreprinderilor un mediu propice inovarii. Tabloul de bord identifica, de asemenea, un decalaj fata de SUA in ceea ce priveste cercetarea de varf. Avem nevoie urgenta de un Spatiu european de cercetare pentru a induce un suflu nou in materie de concurenta, a genera mai multa excelenta si a atrage si retine talentele de varf de la nivel mondial", a declarat Máire Geoghegan-Quinn, comisarul pentru cercetare, inovare si stiinta.
Care sunt liderii in materie de inovare in Europa?
40 Modele de Regulament Intern
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Tabloul de bord al Uniunii inovarii editia 2011 plaseaza statele membre in urmatoarele patru grupe de tari:
Lideri in domeniul inovarii: Suedia, Danemarca, Germania si Finlanda.
tari aflate la nivelul imediat urmator: Belgia, Regatul Unit, tarile de Jos, Austria, Luxembourg, Irlanda, Franta, Slovenia, Cipru si Estonia, care au performante apropiate de media pentru UE-27.
Inovatori moderati: Italia, Portugalia, Republica Ceha, Spania, Ungaria, Grecia, Malta, Slovacia si Polonia, care au performante sub media pentru UE27.
Inovatori modesti: Romania, Lituania, Bulgaria si Letonia sunt mult sub media pentru UE-27.
Sursa: Comisia Europeana