Editorial, 17.06.2008 - Gabriela Chirazof
Recent s-au desfasurat la Geneva lucrarile celei de-a 97-a sesiuni a Conferintei Internationale a Muncii, organul suprem al Organizatiei Internationale a Muncii, eveniment la care au participat 188 de state, printre care si Romania. De aceea, nu voi aborda astazi probleme de aplicare a legislatiei interne, ci voi incerca sa creionez cateva aspecte legate de activitatea si normele acestei organizatii de importanta deosebita.
O.I.M. s-a nascut in 1919 odata cu Tratatul de pace de la Versailles, ca institutie specializata care sa se ocupe cu problemele muncii si securitatii sociale.
Reprezentarea in cadrul O.I.M. se bazeaza pe structura tripartita, la lucrarile sale participand din partea fiecarui stat doi reprezentanti ai guvernului, un reprezentant al patronilor si unul al sindicatelor.
Atributiile fundamentale ale acestei organizatii constau in :
-elaborarea de norme internationale pentru imbunatatirea conditiilor de munca si viata ale salariatilor, respectiv conventii si recomandari ;
-pregatirea de personal in diverse domenii ;
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
250 Modele Fise de Post
-acordarea de asistenta tehnica tarilor membre in domeniul muncii si securitatii sociale ;
-organizarea unor reuniuni internationale in domeniul muncii si securitatii sociale ;
-elaborarea de studii, cercetari, sinteze din domeniul sau de activitate ;
-supravegherea aplicarii si respectarii conventiilor privind drepturile omului in domeniile muncii, social si al libertatii de asociere in sindicate.
O.I.M. adopta conventii, care devin obligatorii prin ratificarea lor de catre statele membre, si recomandari, care fara a fi supuse ratificarii, stabilesc anumite orientari, directive cu scopul de a ghida actiunea statelor membre, in toate domeniile muncii si securitatii sociale. Fara a detine forta juridica de care se bucura conventiile, recomandarile constituie motorul care pune in miscare actiunea statelor de a adopta reglementari care sa transpuna pe plan inten orientarile cuprinse in recomandari.
Romania este membru fondator al O.I.M. prin semnarea Tratatului de la Versailles. _________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!
Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului
_________________________________________________________________