Deseori ne lovim de situatia in care calculam concediile medicale in mod eronat. Apare necesitatea restituirii de catre salariat a sumelor platite.
Analizam situatia unui angajator care se confrunta cu aceasta problema. Acesta a facut rectificare la statul de plata in urma corectarii unor concedii medicale, cu modificarea restului de plata. Angajatorul doreste sa stie sub ce forma se poate retine angajatului pe statul de plata. Putem trece aceasta suma la "alte retineri"?
In speta prezentat de angajator, intelegem ca salariatul trebuie sa restituie o suma platita ca nedatorata.
Potrivit art. 356 alin. (1) din Codul muncii, salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie.
Nota! Restituirea banilor se face de bunavoie de catre salariat prin predare la casieria unitatii. In cazul in care suma de bani nu este restituita de bunavoie, consideram ca angajatorul poate retine suma de bani prin hotarare judecatoreasca.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Atentie! Retinerea constituie o modalitate de executare silita si poate fi realizata doar in baza unui titlu executoriu. Art. 169 alin. (1) din Codul muncii stabileste ca nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara situatiilor prevazute de lege.
Concludem ca salariatul trebuie sa restituie de bunavoie suma de bani platite de angajator in mod nedatorat. Alternativa este adresarea angajatorului catre instanta de judecata.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro