Intrebare: In cazul unei unitati de alimentatie publica - restaurant, care are un orar de functionare: L - J = 12 - 24; V - D = 10 - 24,
poate fi organizat un program de lucru in ture inegale pt.salariati:
de exemplu: ziua 1 = 10 h, ziua 2 = 12 H, ziua 3 liber, ziua 4 liber?
Va rog sa nei dati si alte sugestii de lucru in ture inegale. Programul 12H cu 24H liber nu se potriveste pentru un restaurant.
Alte restaurante cum au programul de lucru?
Raspuns: Potrivit art. 113 din Codul muncii repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus. In functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.
Totodata, conform art. 136 alin. (1) din Codul muncii munca in schimburi reprezinta orice mod de organizare a programului de lucru, potrivit caruia salariatii se succed unul pe altul la acelasi post de munca, potrivit unui anumit program, inclusiv program rotativ, si care poate fi de tip continuu sau discontinuu, implicand pentru salariat necesitatea realizarii unei activitati in intervale orare diferite in raport cu o perioada zilnica sau saptamanala, stabilita prin contractul individual de munca.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
In conformitate cu art 135 din Codul muncii salariatii au dreptul intre doua zile de munca la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive. Prin exceptie, in cazul muncii in schimburi, acest repaus nu poate fi mai mic de 8 ore intre schimburi. Iar art. 137 din Codul muncii prevede ca repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica. In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern. In situatia in care repausul saptamanl este acordat in alte zile decat sambata si duminica salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Astfel, repartizarea inegala a timpului de lucru se face cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana (numarul total al orelor lucrate in intervalul unei saptamani (luni-duminica) sa nu depaseaca 40 )si respectarea prevederilor privind repausul (art. 135 din Codul muncii ) si a prevederilor privind repausul saptamanal (art 137 din Codul muncii )
Atragem atentia ca in cazul in care repartizarea timpului de lucru inegal presupune prestarea de catre un salariat a cel putin 3 ore in intervalul orar 22.00 - 06.00, repartizarea timpului de lucru se va face si cu respectarea prevederilor art. 125, art. 126, art. 127 si art. 128 din Codul muncii privind munca de noapte.