Salariul minim de la 1 ianuarie 2024 - este obligatorie majorarea acestuia?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
16 Octombrie 2023
16 Octombrie 2023
Mara Dobrin
Mara Dobrin
salariul minim 1 ianuarie 2024art. 164 codul muncii
Salariul minim de la 1 ianuarie 2024 - este obligatorie majorarea acestuia?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
"Conform Titlul IV Capitolul II  Art. 164 din Codul muncii (2^1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit in conditiile alin. (1) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioada de maxim 24 de luni, de la momentul incheierii contractului individual de munca. Dupa expirarea perioadei respective, acesta va fi platit cu un salariu de baza superior salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. (2^2) Prevederile alin. (2^1) se aplica si pentru salariatul platit cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, care are deja incheiat un contract individual de munca, perioada de maxim 24 de luni fiind calculata incepand cu data de 1 ianuarie 2022. 
 
Prin urmare, va rog sa ne transmiteti un punct de vedere cat mai complex referitor la aceste modificari si un raspuns la situatiile de mai jos. Daca avem un angajat incadrat cu salariul minim pe economie la data de 01.01.2022 si in perioada 01.01.2022 - 31.12.2023 salariul minim pe economie a fost modificat prin HG de mai multe ori, prin urmare am modificat si salariul angajatului corespunzator modificarilor aduse de HG, suntem obligati tinand cont de art 164 din Codul muncii sa majoram salariile incepand din 01.01.2024 peste salariul minim pe economie? Dar pentru colegii angajati cu salariul minim pe economie in intervalul 01.01.2022 - 31.12.2023, cum procedam?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Potrivit art. 164 alin.(2) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, angajatorul nu poate negocia si stabili salarii de baza prin contractul individual de munca sub salariul de baza minim brut orar pe tara.
 
 
IMPORTANT! Consilier Codul Muncii vine insotit de un set de servicii suplimentare – consultanta personalizata, furnizare prompta a noutatilor etc. – totul sub forma unui abonament foarte avantajos pentru dvs. Ce va puteti dori mai mult? Cititi detalii AICI >>>
 
Aceasta dispozitie are caracter general si este universal aplicabila, fara a fi nevoie ca legiuitorul sa precizeze valoarea salariului de baza minim brut pe tara. Acest lucru nu ar putea fi stabilit cu caracter general, tinand cont de faptul ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, se stabileste prin hotarare a Guvernului, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor (alin.(1) al aceluiasi articol).
 
Astfel, de fiecare data cand prin hotarare a Guvernului este stabilita o noua valoare a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, angajatorii au obligatia de a acorda noul nivel, astfel incat nimeni sa nu fie salarizat pentru program normal de lucru sub acest nivel.
Asa cum ati mentionat si dvs., in cuprinsul art. 164 alin. (2^1) si (2^2) Codul muncii prevede ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit in conditiile alin. (1) al aceluiasi articol poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioada de maxim 24 de luni, de la momentul incheierii contractului individual de munca, dupa expirarea perioadei respective, acesta trebuind sa fie platit cu un salariu de baza superior salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
 
Aceste prevederi se aplica si pentru salariatul platit cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, care are deja incheiat un contract individual de munca, perioada de maxim 24 de luni fiind calculata incepand cu data de 1 ianuarie 2022. .
 
Prin urmare, pentru contractele individuale de munca aflate in derulare (cu salarizarea la nivelul salariului de baza minim brut pe tara), perioada de 24 de luni se calculeaza incepand din 1 ianuarie 2022. Pentru restul contractelor de munca incheiate ulterior acestei date, perioada de 24 de luni secalculeaza in functie de data incheierii respectivului contract.
 
In concluzie, de la 1 ianuarie 2022 legiuitorul a stabilit in sarcina angajatorului obligatia de a acorda salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata in cuantumul prevazut la acea data, respectiv in cuantum de 2.550 lei, valoare care se schimba ope legis la momentul modificarii prin hotarare de Guvern a valorii salariului minim. 
 
Astfel, pentru contractele aflate in derulare sau incheiate la data de 1 ianuarie 2022, data de la care opereaza prevederea legala in discutie, angajatorul are obligatia ca din 1 ianuarie 2024 sa majoreze salariile de baza ale acestor salariati peste nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata la acel moment, oricare ar fi acesta, adica peste nivelul cuantumului salariului minim in vigoare la 1.01.2024.
 
Un raspuns oferit in octombrie 2023, de catre specialistii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
[x]