Suspendarea contractului de munca din initiativa salariatului - art 51 Codul muncii

Suspendare contractincetare contract initiativa salariatconcediu maternalgreva
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Contractul individual de munca poate fi suspendat prin manifestarea de vointa a salariatului, fara a mai fi necesar si acordul angajatorului. Suspendarea nu intervine asadar, numai "din initiativa" salariatului, ci opereaza prin actul unilateral al acestuia.

Dorinta salariatului este adusa la cunostinta angajatorului printr-o cerere care nu se supune aprobarii acestuia, ci doar constituie o notificare a angajatorului cu privire la:

- acordarea concediului pentru cresterea copilului;
- acordarea concediului pentru ingrijirea copilului bolnav;
- acordarea concediului paternal; - exercitarea unei functii elective in cadrul organismelor profesionale;
- acordarea concediului pentru formare profesionala.

Sunt, de asemenea, cazuri de suspendare a contractului de munca participarea la greva si absentele nemotivate.  In situatia absentelor nemotivate ale salariatului, contractul individual de munca poate fi suspendat in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca,  precum si prin regulamentul intern.

1. Concediul pentru cresterea copilului (art. 51 lit. a) din Codul muncii)

Potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, publicata in Monitorul Oficial nr. 830 din 10 decembrie 2010, incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an. in acest caz, salariatii beneficiaza de o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, cuprinsa intre 600 lei si 3.400 lei;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani. in acest caz, salariatii beneficiaza de o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, cuprinsa intre 600 lei si 1.200 lei.      

Dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru prima varianta (concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1 an) au dreptul la un concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.     

Pentru copilul cu handicap, concediul pentru cresterea copilului se acorda pana la implinirea de catre acesta a varstei de 3 ani, iar indemnizatia aferenta se acorda in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, cuprinsa intre 600 lei si 3.400 lei.  

2. Concediul pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani (art. 51 lit. b) din Codul muncii)

Concediul si indemnizatia corespunzatoare sunt prevazute de cap. V art. 26-30 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 si se acorda unuia dintre parinti, pe baza certificatului medical eliberat de medicul de familie. in cazul copilului cu handicap, parintele trebuie sa pre­zinte in plus certificatul pentru persoana cu handicap.

3. Concediul paternal (art. 51 lit. c) din Codul muncii)

Concediul paternal se acorda la cererea tatalui care doreste sa participe efectiv la ingrijirea nou-nascutului, in conditiile Legii nr. 210/1999. Durata concediului este de 5 zile lucratoare si se acorda in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, in baza certificatului de nastere al copilului.

4. Concediul pentru formare profesionala din initiativa angajatului (art. 51 lit. d) din Codul muncii)
 
Concediul pentru formare profesionala necesita cel mai adesea acordul angajatorului. Astfel, concediul pentru formare profesionala, reglementat de art. 156 si urm. din Codul muncii, necesita incuviintarea expresa a angajatorului, ce trebuie informat in scris cu privire la domeniul, durata si institutia de formare profesionala. Concediile pentru formare profesionala se pot acorda ca urmare a initiativei angaja­tului, sub forma concediilor cu plata sau fara plata.

5. Exercitarea unei functii elective in cadrul organismelor profesionale constituite la nivel central sau local, pe toata durata mandatului (art. 51 lit. e) din Codul muncii)

 Exemplu
Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii cuprinde dispozitii privind suspendarea contractului de munca pe perioada mandatului in organisme profesionale:
- privind exercitarea profesiei de medic, precum si organizarea si functionarea Colegiului Medicilor din Romania (titlul XII);
- privind exercitarea profesiei de farmacist, precum si organizarea si functionarea Colegiului Farmacistilor din Romania (titlul XIV);
- privind exercitarea profesiei de medic dentist, precum si functionarea Colegiului Medicilor Dentisti din Romania (titlul XIII).

 6. Participarea la greva (art. 51 lit. f) din Codul muncii)

Greva constituie o incetare colectiva si voluntara a lucrului intr-o unitate. Participarea la greva este libera. Nimeni nu poate fi constrans sa participe la greva sau sa refuze sa participe. Astfel, salariatii aflati in greva trebuie sa se abtina de la orice actiune de natura sa impiedice continuarea activitatii de catre cei care nu participa la greva.

Participarea la greva sau organizarea acesteia, cu respectarea dispozitiilor legii, nu reprezinta o incalcare a obligatiilor de serviciu ale salariatilor si nu poate avea consecinte negative asupra grevistilor sau asupra organizatorilor. Pot fi sanctionati doar participantii la greve ilegale.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Suspendare contractincetare contract initiativa salariatconcediu maternalgreva

Data aparitiei: 21 Decembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Suspendarea contractului de munca din initiativa salariatului - art 51 Codul muncii Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]