Intrebare:
Cum se calculeaza sporul de repaus saptamanal? La numarul de zile de repaus saptamanal lucrate se aplica sporul sau se calculeaza procent indiferent de numarul de zile lucrate? Sau se aplica la orele lucrate acest spor ?
Raspuns:
Astfel cum prevede art. 132 alin. (2) din Codul muncii , daca repausul saptamanal se acorda in alte zile din saptamana decat sambata si duminica, angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor un spor la salariul de baza, al carui cuantum va fi negociat in mod colectiv sau individual.
Legea nu prevede modalitatea de calcul a sporului in sensul daca se acorda la numarul de zile de repaus saptamanal sau la numarul de ore lucrate in zilele de repaus saptamanal. In consecinta, sporul pentru repausul saptamanal stabilit de art.132 alin. (2) din Codul muncii se acorda in conditiile stabilite in contractul individual sau colectiv de munca.
Mentionam ca, chiar daca in anumite conditii, repausul saptamanal se poate acorda si in alte zile decat sambata si duminica, acordarea sa este intotdeauna obligatorie si se cumuleaza cu sporul prevazut la art. 132 alin. (2) din Codul muncii.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
40 Modele de Regulament Intern
250 Modele Fise de Post
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
In continuare va prezentam un exemplu de calcul al sporului in functie de numarul de ore lucrate pe luna in zilele de repaus saptamanal
Exemplu de calcul:
Un angajat cu o norma de 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, in luna aprilie 2011 a lucrat 15 ore in zile de repaus saptamanal. Spor acordat conform CCM – 10% din salariul de baza:
Luna Aprilie 2011
Zile lucratoare in luna : 20
Ore lucrate: 20 zile * 8 ore/zi = 160 ore
Salariu tarifar : 2.938 RON
Salariu / ora : 2.938 / 160 ore = 18 RON / ora
Ore lucrate in zile de repaus saptamanal: 15
15 ore * 18 RON/ora = 275 RON
Spor 10% = 28 RON