In modelul-cadru al contractului individual de munca (aprobat prin Ordinul Ministrului Muncii nr. 64 din 28 februarie 2003), la litera F. se arata:
“ F. Atributiile postului:
Atributiile postului sunt prevazute in fisa postului, anexa la contractul individual de munca.”
Prevederea se armonizeaza cu cea din art. 40, din Codul muncii, care arata ca angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
- sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii;
- sa stabileasca atributiile corespunzatoare pentru fiecare salariat, in conditiile legii si/sau in conditiile contractului colectiv de munca aplicabil, incheiat la nivel national, la nivel de ramura de activitate sau de grup de unitati;
Diurna legala in Romania si in strainatate
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Codul muncii si Legea Dialogului Social
- sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor;
- sa exercite controlul asupra modului de indeplinire a sarcinilor de serviciu;
- sa constate savarsirea abaterilor disciplinare si sa aplice sanctiunile corespunzatoare, potrivit legii, contractului colectiv de munca aplicabil si regulamentului intern.
Cele de mai sus par clare, dar problema e urmatoarea: dupa transmiterea fisei postului, salariatul poate primi si alte atributii, prin dispozitii verbale, prin note interne, prin decizii; alte sarcini apar prin Contractul colectiv de munca (modificat sau nu), prin dispozitiile organelor de control (indiferent din ce domeniu) etc.
Aceasta inseamna ca de fiecare data trebuie incluse notele, dispozitiile scrise sau verbale etc. in fisa postului? Poate ca la 3-4 salariati ar fi posibil, dar la peste 50 lucrurile devin complicate.
Ce e de facut ca salariatul sa fie obligat sa respecte toate dispozitiile interne care il privesc, chiar daca nu sunt prevazute ca atare in fisa postului?
Inserarea unei simple clauze – „de trimitere”, am spune – in fisa postului rezolva dintr-o data toate problemele:
„Salariatul respecta toate procedurile stabilite prin Regulamentul Intern, Contractul colectiv de munca, deciziile conducerii, procedurile si normativele in vigoare”.
Cred ca efectul e limpede. Prin aceasta clauza de doua randuri angajatorul isi poate exercita automat, fara posibilitate de contestare din partea cuiva, toate atributiile prevazute la art. 40 si mentionate mai sus.
Verificati!
Horatiu Sasu
Jurist si economist
Consultant in afaceri