Instruirea profesionala la locul de munca. In ce CONDITII angajatorul poate solicita salariatului sa achite contravaloarea acesteia?

Ioana Pavel
Ioana Pavel
24 Iunie 2022
24 Iunie 2022
Ioana Pavel
Ioana Pavel
Instruirea profesionala la locul de muncacontravaloare instruire profesionalaart.254 codul muncii
Instruirea profesionala la locul de munca. In ce CONDITII angajatorul poate solicita salariatului sa achite contravaloarea acesteia?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"In ce conditii se poate recupera de la un angajat costul unei instruiri externe (si alte costuri de gen taxe, e.g., autorizare) in situatia in care, daca exista un examen, acesta nu este trecut."
 
Raspunsul specialistilor: 
 
In Legea 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, contine o serie de prevederi referitoare la formarea profesionala a angajatilor la Titlul VI - Formare profesionala (art. 192 si urmatoarele).
 
La art. 196 alin. (2) se prevede ca ”Modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca”.
 
De asemenea, la art. 198 alin. (2) se prevede ca ”Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca”.
 
Din aceste prevederi legale (dar si din celelalte care se regasesc la Titlul VI - Formare profesionala), observam ca prin Codul muncii s-a creat un cadru specific prin care angajatorul si angajatul sa negocieze si sa agreeze conditiile de participare la programe de formare profesionale, precum si drepturile si obligatiile lor in timpul si dupa finalizarea instruirii.
 
Astfel, apreciem ca toate aspectele legate de participarea la instruire, inclusiv obligatia salariatului de a lua examenul si obligatia de a restitui suma in anumite cazuri in care nu ia examenul, ar fi trebuit sa se regaseasca in actul aditional la contractul individual de munca, a carui incheiere este expres prevazuta de lege, in cazul participarii salariatilor la programe de formare profesionala. In baza prevederilor acestui act aditional s-ar fi putut efectua si recuperarea costurilor.
 
In situatia in care nu s-a incheiat cu salariatul acest act aditional la CIM, al carui scop este stabilirea de comun acord a tuturor drepturilor si obligatiilor partilor cu privire la participarea la formarea/instruirea profesionala, practic angajatorul si-a asumat in totalitate riscurile participarii salariatului la instruire, fara a stabili nicio conditionalitate sau obligatie pentru acesta.
 
In Codul muncii mai exista si prevederi referitoare la raspunderea patrimoniala a salariatilor – art. 254 - 259, insa pentru angajarea acesteia, trebuie ca salariatul sa fi provocat o paguba angajatorului din vina si in legatura cu munca sa. In opinia noastra insa, cazul prezentat nu se incadreaza in acest tip de raspundere.
 
 
Un raspuns valabil la data de 20.06.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]