Ce aduce nou OUG 1/2020 in legislatia muncii?

indemnizatiioug 1/2020oug 114/2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ordonanta de urgenta nr. 1/2020 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 11 din 9 ianuarie 2020. Aceasta aduce mai multe modificari si completari OUG nr. 114/2018.
 
Astfel, conform art. 34, alin. (2):
 
Incepand cu luna ianuarie 2020, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunara de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice se mentine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2019, in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.
 
 
De asemenea, la articolul 34, dupa alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (7), cu urmatorul cuprins:
 
"(7) Prin derogare de la prevederile art. 38 alin. (3) lit. f) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, in anul 2020, incepand cu drepturile aferente lunii ianuarie 2020, indemnizatiile lunare pentru functiile de demnitate publica si functiile asimilate acestora, prevazute in anexa nr. IX la Legea- cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, se mentin la nivelul aferent lunii decembrie 2019."
 
Totodata, la articolul 35, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
"(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), in perioada 2020-2021, pentru activitatea desfasurata de personalul militar, politisti, politistii din penitenciare si personalul civil din institutiile publice de aparare, ordine publica si securitate nationala, in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, se acorda drepturile prevazute de legislatia aferenta lunii iunie 2017. Baza de calcul pentru acordarea acestor drepturi o reprezinta solda de functie/salariul de functie/salariul de baza cuvenit(a)."
 
La articolul 36, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmatorul cuprins:
 
"(6) Prin derogare de la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, in anul 2020, valoarea indemnizatiei de hrana se mentine la nivelul din anul 2019."
 
La articolul 37, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
 
"(3) In aplicarea alin. (2), incepand cu luna ianuarie 2020, toate institutiile publice de aparare, ordine publica si securitate nationala acorda cuantumul compensatiei banesti, respectiv al alocatiei valorice pentru drepturile de hrana actualizate la nivelul lunii ianuarie 2019, potrivit normelor in vigoare."
 
La articolul 40, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:
 
"(4) Prin derogare de la prevederile art. 5 alin. (1) din Legea nr. 118/2002 pentru instituirea indemnizatiei de merit, cu modificarile si completarile ulterioare, in anul 2020, cuantumul lunar al indemnizatiei de merit se mentine la nivelul de 6.240 lei."
 
 
La articolul 42, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
"Art. 42. - (1) Nerespectarea prevederilor art. 34 alin. (3), art. 35 alin. (3), art. 36 alin. (2)-(4), art. 37-39 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 lei la 100.000 lei."
 
 
Art. III. - (1) Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, ocuparea prin detasare a posturilor vacante sau temporar vacante din institutiile si autoritatile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si subordonare, se poate realiza numai cu personal angajat in institutii si autoritati publice.
 
(2) Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, detasarile care nu intrunesc conditiile prevazute la alin. (1) inceteaza de drept.
 
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), in cazul Ministerului Afacerilor Externe, detasarile in curs care nu indeplinesc conditiile prevazute la alin. (1) inceteaza pana la data de 31 august 2020, termen pana la care Ministerul Afacerilor Externe initiaza concursuri pentru ocuparea posturilor astfel vacantate, in conditiile legii.
 
(4) Detasarile de personal din cadrul institutiilor de aparare, ordine publica si securitate nationala la institutii si autoritati publice se efectueaza numai pentru misiuni in acord cu competentele si interesele legitime ale institutiilor cedente.

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
indemnizatiioug 1/2020oug 114/2018

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 10 Ianuarie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Ce aduce nou OUG 1/2020 in legislatia muncii? Nota: 4.67 din 5 - 3 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare minori in timpul anului scolarIntrebare: Voiam sa intreb daca exista o prevedere legala care sa-mi interzica sa angajez minori (16 ani) pe durata unui an scolar. Mentionez ca programul de lucru ii permite sa frecventeze cursurile.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Accident de munca. AspecteIntrebare: Va rog sa imi comunicati intreaga procedura in cazul unui accident de munca . Totodata , am nevoie de informatii referitoare si la concediile medicale in cazul unui accident de munca. Speta este ca medicul de familie al angajatului a eliberat un concediu medical ce are codul 01. Ar fi trebuit eliberat cu cod 03 - accident de munca. Ce documente trebuie sa transmitem noi medicului de familie? Trebuie sa obtinem apoi si alte avize pentru concediu medical? cine se ocupa de acestea? Cum se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

Ce aduce nou OUG 1/2020 in legislatia muncii?

Mai multe articole despre oug 1/2020
Descarca GRATUIT
“Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"
Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]