Intrebare:
Datorita lipsei comenzilor, angajatorul este nevoit sa trimita angajatii acasa mai multe zile in cursul lunii februarie a.c. Contravine legii un acord intre angajator si angajati in baza caruia acestia sa fie platiti cu 100% in aceasta perioada cu conditia compensarii cu ore suplimentare prestate luna (lunile) urmatoare?
Raspuns:
Impotriva posibilitatii de incheiere in conditii de legalitate a acestui acord, sunt urmatoarele texte legale:
1. Art. 53 alin. 1 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste ca pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, salariatii beneficiaza de o indemnizatie platita din fondul de salarii, de cel putin 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat. Neacordarea acstei indemnizatii se sanctioneaza contraventional cu amenda de la 1.500 la 5.000 lei (RON), potrivit art. 276 alin. 1 lit. j) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare. Aceasta indemnizatie se va acorda fara obligarea angajatului de a recupera ulterior orele de munca care-i lipsesc datorita intreruperii temporare a activitatii angajatorului.
2. Art. 38 din din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste ca salariatii nu pot renunta la drepturile care le sunt recunoscute prin lege, orice tranzactie ori acord in acest sens fiind lovita de nulitate.
3. Art. 110 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare stabileste ca angajatorul poate opta pentru o repartizare inegala a timpului de munca, insa numai in cadrul unei saptamâni de lucru de 40 de ore – aspecte care se reglementeaza prin contractul colectiv de munca incheiat la nivel de unitate, respectiv prin regulamentul intern si se inscriu obligatoriu in contractul individual de munca, potrivit art. 113 din Codul muncii. ( exemplu: salariatul cu norma intreaga nu lucreaza in zilele de luni si marti, iar orele nelucrate sunt recuperate in cadrul aceleiasi saptamâni de 40 de ore, fara a fi incidente dispozitiile legale privind remunerarea orelor suplimentare.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
4. O posibilitate acordata angajatorului care datorita lipsei comenzilor este obligat sa intrerupa lucrul, este acordata prin art. 42 alin. (5) din Contractul colectriv de munca unic la nivel national pentru anii 2005 – 2006 este acordarea de concediu fara plata salariatilor pentru maximum 15 zile pe an, cu acordul sindicatului.
Cu titlu exceptional, dispozitiile invocate mai sus nu vor fi aplicate strict in situatia in care din motive neimputabile partilor raportului de munca (exemplu, situatia in care se acorda o zi libera intre doua zile de sarbatoare legala) angajatorul hotaraste de comun acord cu salariatii sai ca ziua respectiva, sa fie recuperata in urmatoarele 30 de zile – situatie in care angajatorul va plati in totalitate drepturile salariale, contributiile si impozitul aferent zilei nelucrate, urmând a nu remunera orele de recuperare stabilite de comun acord cu angajatii – cu respectarea dispozitiilor legale privind acordarea repaosului saptamânal si a duratei maxime legale a timpului de munca.