Susp. CIM - intreruperea temp. a activ. - mar. '06

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

 Datorita lipsei comenzilor, angajatorul este nevoit sa trimita angajatii acasa mai multe zile in cursul lunii februarie a.c. Contravine legii un acord intre angajator si angajati in baza caruia acestia sa fie platiti cu 100% in aceasta perioada cu conditia compensarii cu ore suplimentare prestate luna (lunile) urmatoare?

Raspuns:

Impotriva posibilitatii de incheiere in conditii de legalitate a acestui acord, sunt urmatoarele texte legale:

1. Art. 53 alin. 1 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste ca pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, salariatii beneficiaza de o indemnizatie platita din fondul de salarii, de cel putin 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat. Neacordarea acstei indemnizatii se sanctioneaza contraventional cu amenda de la 1.500 la 5.000 lei (RON), potrivit art. 276 alin. 1 lit. j) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare. Aceasta indemnizatie se va acorda fara obligarea angajatului de a recupera ulterior orele de munca care-i lipsesc datorita intreruperii temporare a activitatii angajatorului.

2. Art. 38 din din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste ca salariatii nu pot renunta la drepturile care le sunt recunoscute prin lege, orice tranzactie ori acord in acest sens fiind lovita de nulitate.

3. Art. 110 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare stabileste ca angajatorul poate opta pentru o repartizare inegala a timpului de munca, insa numai in cadrul unei saptamâni de lucru de 40 de ore – aspecte care se reglementeaza prin contractul colectiv de munca incheiat la nivel de unitate, respectiv prin regulamentul intern si se inscriu obligatoriu in contractul individual de munca, potrivit art. 113 din Codul muncii. ( exemplu: salariatul cu norma intreaga nu lucreaza in zilele de luni si marti, iar orele nelucrate sunt recuperate in cadrul aceleiasi saptamâni de 40 de ore, fara a fi incidente dispozitiile legale privind remunerarea orelor suplimentare.

 4. O posibilitate acordata angajatorului care datorita lipsei comenzilor este obligat sa intrerupa lucrul, este acordata prin art. 42 alin. (5) din Contractul colectriv de munca unic la nivel national pentru anii 2005 – 2006 este acordarea de concediu fara plata salariatilor pentru maximum 15 zile pe an, cu acordul sindicatului.

      Cu titlu exceptional, dispozitiile invocate mai sus nu vor fi aplicate strict in situatia in care din motive neimputabile partilor raportului de munca (exemplu, situatia in care se acorda o zi libera intre doua zile de sarbatoare legala) angajatorul hotaraste de comun acord cu salariatii sai ca ziua respectiva, sa fie recuperata in urmatoarele 30 de zile – situatie in care angajatorul va plati in totalitate drepturile salariale, contributiile si impozitul aferent zilei nelucrate, urmând a nu remunera orele de recuperare stabilite de comun acord cu angajatii – cu respectarea dispozitiilor legale privind acordarea repaosului saptamânal si a duratei maxime legale a timpului de munca.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 09 Martie 2006
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Susp. CIM - intreruperea temp. a activ. - mar. '06 Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]