Adeverinta medicala vs. certificatul medical

30 Aprilie 2012
30 Aprilie 2012
OUG 158/2005concediu medicalHG 500/2011adeverinta medicalaabsent motivat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare: Avem angajati care se imbolnavesc peste noapte si nu pot sa vina la serviciu, dar nici nu primesc concediu medical de la medic pentru o zi doar o adeverinta medicala pentru motivare. Intrebarea mea este:
Cum consider eu ca angajator aceasta motivare, pentru ca angajatul nu a vrut sa ramana acasa si sa faca o cerere pentru concediu fara salariu, dar nici nu primeste certificat medical, doar o adeverinta, pentru ca a fost bolnav. Trebuie sa suspend eu contractul si pe baza carui articol, sa inregistrez in Revisal?

Raspuns: Conditia prezentarii certificatului medical pentru achitarea indemnizatiei este prevazuta de art. 16 din OUG 158/2005. Astfel, asiguratii beneficiaza de concedii si indemnizatii, in baza certificatului medical eliberat de medicul curant, conform reglementarilor in vigoare.

Daca salariatul nu prezinta certificatul de concediu medical angajatorul nu are temei pentru plata indemnizatiei cata vreme legea impune ca plata se face numai in baza certificatului de concediu medical. Daca salariatul prezinta adeverinta medicala care justifica absenta de la locul de munca, atunci absenta sa este motivata si va fi pontat ca atare absent motivat.

Prin urmare salariatul nu va fi in concediu fara salariu neexistant o cerere in acest sens in dosarul personal al salariatului ci va fi pontat absent motivat in temeiul adeverintei medicale.

Insa, in lipsa prezentarii certificatului de concediu medical, angajatorul nu poate face plata indemnizatiei.
Nefiind reglementata in legislatie suspendarea CIM pentru absente motivate apreciem ca aceasta suspendare nu va fi inregistrata in registrul general de evidenta a salariatilor (ReviSal) nefacand parte dintre cazurile de suspendare CIM reglementate de HG 500/2011.
NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]