In cazul concediului medical acordat pentru incapacitate temporara de munca, obligatia de plata a indemnizatiei aferente primelor 5 zile ale
concediului medical ii revine angajatorului. Apoi, indemnizatia aferenta zilelor lucratoare din perioada concediului medical se plateste integral din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate.
Un proiect de lege adoptat deja de Senat in data de 7.06.2022, propune ca angajatorul sa plateasca doar primelor 5 zile ale concediului medical, indiferent de numarul de concedii medicale prezentate de un salariat, in aceeasi luna.
In expunerea de motive se poate vedea ca "avand in vedere ca potrivit dispozitiilor legale in vigoare, obligatia de plata a indemnizatiei aferente primelor 5 zile de concediu medical ii revine angajatorului si ca tot acestuia ii revine obligatia de a achita lunar contributia asiguratorie pentru munca, modificarea legislativa propusa apare ca fiind o masura echitabila, ce urmareste acordarea unei protectii angajatorului.
Totodata, modificarea legislativa propusa urmareste acordarea posibilitatii angajatorului de a avea o previzibilitate asupra cheltuielilor viitoare, generate de concediile medicale ce ar putea fi acordate angajatilor.
Astfel, in situatia in care pe parcursul a 30 de zile calendaristice, angajatul va avea nevoie de mai multe concedii medicale, doar indemnizatia aferenta primelor 5 zile va fi suportata de catre angajator, costurile aferente urmatoarelor concedii medicale urmand a fi asigurate din Fondul national unic pentru asigurari sociale de sanatate.
Propunerea legislativa isi propune sa stabileasca un nou caz in care indemnizatia aferenta concediului medical sa fie asigurata din Fondul
national unic pentru asigurari sociale de sanatate."
Pentru completarea articolului 12 litera B din O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege:
Articol unic - La articolul 12 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 158/2005, privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, publicata in Monitorul Oficial nr. 1074 din 29 noiembrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, la litera B, dupa lit. c), se introduce litera d), care va avea urmatorul cuprins: „d) prima zi de incapacitate temporara de munca, in cazul persoanelor asigurate care
au mai beneficiat in ultimele 30 de zile calendaristice de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, suportata de catre angajator, in conditiile prev. la lit. A.
Atentie! Momentan proiectul nu este in vigoare, acesta va merge mai departe la Camera Deputatilor, pentru a fi dezbatut.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<