Stimate manager HR, in ultimele luni au intrat in vigoare nu mai putin de 6 acte normative noi, care au adus schimbari importante privind relatiile de munca, in special pe partea de salarizare si fiscalizare a veniturilor.
- scutirea de impozit pentru veniturile din activitatea de creare de programare pe calculator
- impozitarea bacsisului
- remunerarea salariatului in perioada concediului de ingrijitor, DETALII AICI >>>
- posibilitatea de a realiza venituri in perioada concediului pentru cresterea copilului
- avantaje neimpozabile introduse in Codul fiscal
- obligatii declarative incepand cu 1 ianuarie 2023
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
- Pentru CIM cu salariul minim brut si functie agent de vanzari, este obligatorie sau nu clauza de mobilitate? Dar pentru lucratorii in constructii care schimba mereu locul muncii, respectiv santierele, insa rman pentru o anumita perioada intr-un loc fix?
- Prestatia de mobilitate trebuie sa respecte prevederile HG pt. institutii publice doar in privinta sumei sau si a duratei (12 ore)?
- Referitor la absenta motivata cu adeverinta medicala (in cazul neindeplinirii stagiului de cotizare), cum se va regasi aceasta perioada in Declaratia 112?
- Cum se suspenda CIM, in cazul absentelor nemotivate, dupa efectuarea cercetarii disciplinare, in contextul in care in Revisal trebuie operata inregistrarea anterior datei de suspendare?
- Daca un salariat cu salariul tarifar de incadrare de 3.000 lei brut, dar are si un venit brut realizat de 3.900 lei, la care sunt incluse si tichetele de masa, mai beneficiaza de scutirea de taxe de 200 lei?
- Prima de Craciun si Paste stipulata in CIM se considera prima cu caracter permanent? Trebuie inregistrata in ReviSal?
- Referitor la beneficiul privind hrana calda, daca salariatul serveste masa calda la restaurant, in zilele efectiv lucrate si angajatorul suporta c/v acestor mese calde, se considera beneficiu neimpozabil cf. art. 76 art. 4 1?
- In cazul in care acordam pensie facultativa peste limita de 400 Euro/an, cum tratam suma ce depaseste plafonul?
- Este gresit daca luam in considerare plafonul pentru pensii facultative calculat pe luna (adica 33.33 euro/ luna) si nu 400 euro/ an?
- La o societate s-a incheiat o asigurare familiala, de 4 persoane, in valoare de 420 lei /luna, dar o singura persoana este angajata. Cum calculez suma doar pentru salariat, impart la 4? Diferenta este nedeductibila?