Oricare manager HR va recunoaste ca problema concediului medical este una reala si cu care se confrunta deseori. In special ca legile se schimba, iar personalul din domeniul resurselor umane trebuie sa tina pasul cu aceste modificari frecvente.
Tocmai pentru a veni in ajutorul acestor specialisti, Rentrop & Straton, prin intermediul expertilor sai in legislatia muncii si
resurse umane, prezinta cateva studii de caz despre concediul medical, menite sa lamureasca anumite lucruri esentiale.
Studiile de caz pot fi regasite si in cadrul portalului destinat specialistilor -
Portal Codul Muncii.
Concediu medical si cumul de CIM. Lipsa stagiului de cotizare la unul dintre angajatori
"Am o salariata care este angajata din data de 12.10.2023, timp munca partial 1h/zi . In paralel cu acest CIM , la data angajarii la noi, mai avea alte doua CIM active , pe care le are si in prezent. In luna decembrie aduce CM initial, cod 01. La firma noastra nu are stagiu de 6 luni pentru a-i plati concediul medical. Cum calculez acest CM? Care este baza de calcul?"
Raspunsul specialistilor:
Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate prevad in art. 58:
Art. 58
(1) Pentru persoana asigurata care se afla in doua sau mai multe situatii prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator la care este indeplinit stagiul minim de asigurare de 6 luni, precum si pentru situatiile prevazute la art. 9 si 31 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. Baza de calcul pentru fiecare indemnizatie o constituie numai venitul obtinut pe fiecare loc de realizare. In aceste cazuri, primele doua exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezinta spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celalalt/ceilalti angajator/angajatori se prezinta cele doua exemplare in copii certificate de catre medicul care a eliberat certificatul.
Astfel, salariata nu are dreptul la concediu medical la angajatorul la care nu indeplineste conditia stagiului de cotizare deoarece conditia stagiului de cotizare trebuie sa fie indeplinita la toti angajatorii la care cumuleaza pentru a beneficia de concediu medicale la fiecare.
La angajatorul la care nu este indeplinita conditia stagiului de cotizare, salariata nu are dreptul la concediu medical si indemnizatie cod 01, dar se afla in incapacitate temporara de munca. De aceea, ea va fi pontata absent motivat in baza unei copii a certificatului medical, iar in declaratia 112 cu ore suspendate.
In consecinta, nu calculati concediu medical.
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii, in ianuarie 2024. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Suprapunerea concediilor. Plata concediului medical
"Avem urmatoarea situatie: salariat suspendat pt concediu crestere copil pana la data de 13.12.2023. Incepand cu data de 14.12.2023 CIM devine activ. Apoi aduce un concediu medical cu data acordarii 12.12.2023, intervalul concediului fiind de la data de 04.12.2023 pana la 31.12.2023. Cum inregistrez concediul medical, mai exact de la ce data este decontat de catre societate, avand in vedere ca doar din 14.12.2023 salariatul este activ?"
Raspunsul specialistilor:
Salariatul nu poate sa beneficieze de doua prestatii in aceeasi perioada. Totodata, nu se poate afla in doua concedii medicale in acelasi timp. Salariatul se afla in concediu pentru cresterea copilului fapt pentru care nu exista temei sa i se elibereze concediu medical. In aceste conditii o posibilitate este sa nu se plateasca concediu medical pentru perioada in care salariatul a beneficiat de concediu crestere copil daca nu ca da eroare declaratia 112.
Astfel, angajatorul va plati indemnizatia medicala incepand cu ziua urmatoare ultimei zile de concediu pentru cresterea copilului (14 decembrie). Totodata, angajatorul va mentiona la rubrica Observatii a certificatului medical ca in perioada de …… certificatul medical se suprapune cu concediu pentru cresterea copilului.
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii, in decembrie 2023. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Salariat in concediu medical. Contributii sociale la salariu minim. Ce exceptii exista?
"Daca un salariat este in concediu medical cum trebuie trecut in declaratia 112 exceptat sau neexceptat ? In declaratia 112 apare atentionare pt contractele partiale trebuind selectate 1-exceptat 2-neexceptat."
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 146 alin. (5^6 si alin. (5^7) din Codul fiscal:
(5^6) Contributia de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, calculata potrivit alin. (5), nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale calculate prin aplicarea cotei prevazute la art. 138 lit. a), art. 138^1 alin. (1) si (2), art. 138^2 alin. (1) sau art. 138^3 alin. (1), dupa caz, asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.
Aceeasi prevedere se regaseste si in ceea ce priveste contributia la sistemul de sanatate la art. 168 din Codul fiscal.
Prin urmare, formula de calcul este 3.100 x numarul de zile de contract activ/numarul de zile lucratoare.
Exceptiile sunt prevazute la art. (5^7) din Codul fiscal dupa cum urmeaza:
Prevederile alin. (5^6) nu se aplica in cazul persoanelor fizice aflate in una dintre urmatoarele situatii:
a) sunt elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare;
b) sunt ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 ani;
c) sunt persoane cu dizabilitati sau alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;
d) au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
e) realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara.
Daca salariatul nu se afla in nicuna dintre situatiile de mai sus chiar daca se afla in concediu medical, in declaratia 112 se selecteaza neexceptat.
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii, in decembrie 2023. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.