"Va rog sa ma ajutati cu o speta, ipotetic vorbind, daca exista o situatie ca viitorul angajat nu a reusit sa-si scoata adeverinta de la medicul de familie, face fisa de aptitudini astazi la Medicina muncii, peste 3 zile medicul de familie ii elibereaza adeverinta medicala pentru angajare, adica aceasta ar avea o data ulterioara de inregistrare si eliberare fata de fisa de aptitudini realizata. Exista o prevedere legala care mentioneaza datele exacte, procedura de eliberare (in speta data Adeverintei medicale) si eliberarea (data Fisei de aptitudini). Care este procedura corecta?"
Raspunsul specialistului:
La art. 27 din Codul muncii se prevede ca o persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci, iar nerespectarea acestei prevederi atrage nulitatea contractului individual de munca.
Aceasta obligatie este indeplinita prin eliberarea fisei de aptitudini de catre medicul de medicina muncii. Medicul de medicina muncii este singurul care poate evalua capacitatea salariatului de a presta o anumita munca. Medicul de familie nu are aceasta competenta.
Prin urmare, documentul medical necesar la angajare este fisa de aptitudini eliberata de medicul de medicina muncii si nu o adeverinta medicala eliberata de medicul de familie. Astfel, daca exista fisa de aptitudini, nu este necesara eliberarea unei adeverinte de la medicul de familie.
De altfel, adeverinta medicala eliberata de medicul de familie nu este reglementata decat in cazul participarii la concursurile organizate pentru ocuparea posturilor din sistemul bugetar, fiind un document care se regaseste la dosarul de concurs, fiind deci eliberat pana la data la care este stabilita data concursului. Dar si in acest caz, persoana care a participat la concurs si a ocupat postul trebuie sa participe la controlul de medicina muncii si sa ii fie eliberata fisa de aptitudini.
Obligatia supravegherii sanatatii salariatilor revine angajatorului, conform Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare si a Hotararii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, cu modificarile si completarile ulterioare, unde este reglementat regimul fisei de aptitudini.
Un raspuns oferit in octombrie 2023, de catre specialistii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<