"Cand se elibereaza o adeverinta salariala in vederea calcularii zilelor de concediu medical se ia in calcul si luna curenta?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 3 indice 1 alin. (1) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, persoanele prevazute la art. 1 trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aici aflati raspunsul dorit, DETALII AICI >>>
a) sa indeplineasca stagiul minim de asigurare necesar deschiderii drepturilor prevazute la art. 2;
b) sa prezinte adeverinta eliberata de platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12/24 luni, dupa caz.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) lit. b), persoanele prevazute la art. 1 beneficiaza de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate fara prezentarea adeverintei, in cazul urgentelor medico-chirurgicale, al unor tipuri de arsuri care se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, inclusiv pentru perioada de recuperare, al bolilor infectocontagioase din grupa A, in cazul bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea stabilite prin Hotararea Guvernului nr. 921/2020 privind aprobarea Listei bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor, la domiciliul acestora, la locatia declarata de acestea sau, dupa caz, in unitati sanitare sau in locatii alternative atasate acestora, precum si a Listei unitatilor sanitare de baza in care se trateaza persoanele bolnave, precum si in cazul carantinei.
(3) Adeverinta prevazuta la alin. (1) lit. b) se elibereaza si in cazul concediilor medicale pentru maternitate, pentru ingrijirea copilului bolnav, precum si in cazul riscului maternal.
Conform art. 34 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 158/2005, in vederea acordarii certificatelor de concediu medical, platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate au obligatia sa elibereze asiguratului adeverinte, pe suport hartie sau prin mijloace de transmitere la distanta, din care sa rezulte numarul de zile de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12/24 de luni, dupa caz, conform modelului prevazut in anexa nr. 7.
Pentru cazurile in care nu este indeplinita conditia privind stagiul de asigurare, persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de o adeverinta medicala eliberata de catre medicul curant, in vederea justificarii absentei de la locul de munca. Modelul adeverintei este stabilit de catre medicii curanti, dar acesta trebuie sa contina si informatiile minimale privind perioada necesara recomandata de repaus, codul de diagnostic, precum si parafa.
Pentru eliberarea certificatelor de concediu medical prevazute la alin. (1), adeverinta prevazuta la art. 34 alin. (1) se poate elibera si prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
*) Adeverinta se elibereaza si persoanelor aflate in concediu medical pentru situatiile prevazute la art. 9 si 31 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, in vederea gestionarii numarului de zile de concediu medical acordate pentru aceste afectiuni.
**) Se utilizeaza pentru evidentierea zilelor de concediu medical acordate pentru sarcina si lauzie, ingrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de munca, pentru risc maternal, precum si pentru incapacitate temporara de munca pentru afectiuni, altele decat cele prevazute la art. 13 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
***) Se utilizeaza pentru evidentierea zilelor de incapacitate temporara de munca acordate pentru afectiunile prevazute la art. 13 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
****) Se utilizeaza pentru situatiile in care certificatele de concediu medical "in continuare" urmeaza a fi eliberate de medici, altii decat cei care au eliberat certificatele de concediu medical pe acelasi cod de diagnostic pana la data eliberarii noului certificat.
Avand in vedere prevederile mai sus expuse, angajatorul are obligata eliberarii unei adeverinte asiguratului, pe suport hartie sau prin mijloace de transmitere la distanta, din care sa rezulte numarul de zile de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12/24 de luni, dupa caz, conform modelului prevazut in anexa nr. 7.
Adeverinta are o perioada de valabilitate de 30 de zile de la data emiterii.
In concluzie, avand in vedere ca adeverinta se elibereaza pentru gestionarea numarului de zile de concediu medical acordate pentru diferite afectiuni, apreciem ca perioada calculata va fi nterioara datei eliberarii. Daca adeverinta se elibereaza la data de 27.02.2024 perioada la care ne raportam este cuprinsa intre 28.02.2023 la 27.02.2024.
Un raspuns oferit in februarie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Stabilirea sanctiunilor disciplinareIntrebare: Conform art. 250 din Codul muncii, angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in functie de gravitatea abaterii, luand in considerare criterii precum comportamentul general in serviciu al salariatului si eventualele sanctiuni disciplinare aplicate anterior acestuia. In cazul unui salariat impotriva caruia, pe parcursul activitatii, au fost formulate mai multe plangeri legate de comportamentul sau, care insa nu au facut obiectul unei cercetari disciplinare, ori care a fost anterior...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Pensie cu reducerea varstei standard de pensionare. Incetare CIMIntrebare: Vin cu rugamintea de a ne clarifica urmatoarea situatie. In cadrul unitatii noastre scolare avem o salariata nascuta la data de 06.01.1964 care si-a depus dosarul de pensionare incepand cu data de 01.09.2024, avand o vechime de 42 de ani in munca. In luna decembrie a i s-a comunicat decizia de pensionare. Intrebare: Salariata isi poate continua activitatea in baza aceluiasi contract individual de munca pana la implinirea varstei standard de pensionare fara suspendarea pensiei? Ce optiuni avem ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<