Potrivit art. 77 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, aprobate prin HG 1425/2006 , cu modificarile si completarile ulterioare, instruirea lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca cuprinde 3 faze:
a) instruirea introductiv-generala;
b) instruirea la locul de munca;
c) instruirea periodica.
Art. 87 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca angajatorul stabileste prin instructiuni proprii durata instruirii introductiv-generale; aceasta nu va fi mai mica de 8 ore.
Conform art. 92 alin. (2) din aceleasi norme, durata instruirii la locul de munca nu va fi mai mica de 8 ore si se stabileste prin instructiuni proprii de catre conducatorul locului de munca respectiv, impreuna cu:
a) angajatorul care si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca; sau
b) lucratorul desemnat; sau
250 Modele Fise de Post
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
c) un lucrator al serviciului intern de prevenire si protectie; sau
d) serviciul extern de prevenire si protectie.
Totodata, art. 99 din acelasi act normativ prevede ca durata instruirii periodice prevazute la art. 98 nu va fi mai mica de 8 ore si se stabileste in instructiuni proprii de catre conducatorul locului de munca respectiv, impreuna cu:
a) angajatorul care si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca; sau
b) lucratorul desemnat; sau
c) un lucrator al serviciului intern de protectie si prevenire; sau
d) serviciul extern de protectie si prevenire.
Prin urmare, fiecare dintre duratele de instruire (introductiv generala, la locul de munca si periodica) nu poate fi mai mica de 8 ore.
Instruirea lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca la nivelul intreprinderii si/sau al unitatii se efectueaza in timpul programului de lucru, iar perioada in care se desfasoara instruirea este considerata timp de munca, astfel cum prevede art. 76 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
In acest sens sunt si dispozitiile art. 21 alin. (2) din Legea 319/2006 , cu modificarile si completarile ulterioare.
Nu este prevazuta de catre legiuitor vreo exceptie de la regula instruirii in domeniul securitatii si sanatatii in munca pe o durata ce nu poate fi mai mica de 8 ore in ceea ce priveste salariatii angajati cu contract individual de munca cu timp partial, asa incat angajatorul are obligatia de a respecta durata minima prevazuta de lege si in ceea ce priveste salariatii angajati cu CIM partial, iar instruirea acestora in domeniul securitatii si sanatatii in munca trebuie sa se efectueze in timpul programului de lucru.
Atata timp cat nu este prevazuta de catre legiuitor vreo exceptie in sensul instruirii pe o durata mai mica de 8 ore in ceea ce priveste salariatii angajati in baza unui contract individual de munca cu timp partial, apreciem ca si in privinta acestor salariati angajatorul are obligatia asigurarii instruirii in timpul programului de lucru pe o durata ce nu poate fi mai mica de 8 ore, asa incat in privinta acestora instructajul in domeniul securitatii si sanatatii in munca se va realiza timp de 8 ore din timpul de lucru al angajatilor cu CIM cu timp partial.
In lipsa posibilitatii legale a instituirii unei durate de intruire in domeniul SSM mai mici, singura solutie pe care o aveti la dispozitie in calitate de angajator este sa respectati durata minima prevazuta de lege si sa se consemneze in fisa de protectie a muncii a salariatului aceasta durata in care efectiv i s-a efectuat instructajul.
Avand in vedere ca fiecare faza de instruire (instruirea introductiv-generala, instruirea la locul de munca, instruirea periodica) nu poate sa dureze mai putin de 8 ore din timpul de lucru al salariatului, in cazul unui CIM cu timp partial s-ar ajunge ca o mare parte din executarea CIM sa se deruleze numai pentru instruirea in domeniul SSM al salariatului, de aceea apreciem ca solutie pentru a depasi acest neajuns incheierea cu salariatul respectiv a unui CIM cu timp partial de minim 16 ore pe luna cu repartizare in doua zile, timp in care i se va face salariatului respectiv instructajul pe primele doua faze de instruire, urmand ca ulterior sa incheiati cu acesta un act aditional la CIM prin care modificati durata muncii la cea convenita de partile raportului de munca.
In concluzie, in lipsa unor dispozitii contrare, apreciem ca si in privinta salariatului angajat in baza unui contract individual de munca cu timp partial angajatorul are obligatia asigurarii instruirii in timpul programului de lucru, iar fiecare dintre duratele de instruire (introductiv generala, la locul de munca si periodica) nu poate fi mai mica de 8 ore.