Definitia notiunii de reprezentant al lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor este data la art. 5, litera d) din Legea nr. 319 din 2006:
"d) reprezentant al lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor - persoana aleasa, selectata sau desemnata de lucratori, in conformitate cu prevederile legale, sa ii reprezinte pe acestia in ceea ce priveste problemele referitoare la protectia securitatii si sanatatii lucratorilor in munca;"
Reprezentantii lucratorilor au dreptul de a solicita angajatorului sa ia toate masurile necesare si corespunzatoare si sa prezinte propuneri in scopul diminuarii riscurilor pentru lucratori si/ sau al eliminarii surselor de pericol.
Angajatorul trebuie sa acorde reprezentantilor lucratorilor un timp adecvat, fara diminuarea drepturilor salariale, si sa le furnizeze mijloacele necesare pentru ca acestia sa isi poata exercita drepturile si atributiile conferite de legiuitor.
Se sanctioneaza cu amenda de la 2000 de lei la 4000 de lei nerespectarea acestei obligatii!
40 Modele de Regulament Intern
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Demn de retinut este faptul ca reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice domeniul SSM sunt alesi din randul lucratorilor. NU SUNT DESEMNATI DE CATRE ANGAJATOR. Numele reprezentantilor lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul SSM sunt comunicate in scris angajatorului.
Angajatorul ia la cunostinta numele si numarul reprezentantilor alesi si este obligat sa le asigure pregatire corespunzatoare si apoi sa le asigure toate masurile necesare pentru ca acestia sa isi indeplineasca rolul si atributiile. Reprezentantii SSM vor beneficia de cursuri de pregatire in domeniul SSM de minim 40 de ore, cu acreditare!
Cati reprezentanti ai lucratorilor cu raspunderi specifice domeniului SSM trebuie sa existe in orice unitate?
Numarul acestora se stabileste conform CCM (acolo unde mai exista contract colectiv de munca la nivel de unitate), conform regulamentului intern sau regulamentului de organizare si functionare, in functie de numarul total al lucratorilor din unitate, dupa cum urmeaza:
- 1 reprezentant daca unitatea detine 10-49 de lucratori
- 2 reprezentanti daca unitatea detine 50-100 de lucratori
- 3 reprezentanti daca unitatea detine 101-500 de lucratori
- 4 reprezentanti daca unitatea detine 501-1000 de lucratori
- 5 reprezentanti daca unitatea detine 1001-2000 de lucratori
- 6 reprezentanti daca unitatea detine 2001-3000 de lucratori
- 7 reprezentanti daca unitatea detine 3001-4000 de lucratori
- 8 reprezentanti daca unitatea detine peste 4000 de lucratori.
Asa cum bine stim, reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor sunt obligati sa urmeze un program de pregatire in domeniul SSM, cu o durata de minim 40 de ore.
Indeplinirea acestei cerinte se considera efectuata daca exista document de absolvire a programului de pregatire. Cursurile sunt realizate pe cheltuiala angajatorilor.
Atentie mare la faptul ca angajatorii sunt obligati sa ia toate masurile necesare pentru ca reprezentantii lucratorilor sa aiba acces la:
- evaluarea riscurilor si masurilor de protectie stabilite
- evidenta accidentelor de munca ce au avut ca urmare o incapacitate de munca mai mare de 3 zile de lucru, a accidentelor usoare, a bolilor profesionale, a incidentelor periculoase, precum si a accidentelor de munca.
- rapoartele privind accidentele de munca suferite de lucratori, intocmite pentru autoritatile competente si conform cu reglementarile legale in vigoare.
- informatii referitoare la masurile din domeniul SSM, precum si informatii ce provin de la institutiile de control si autoritatile competente in domeniu.
Angajatorul este obligat sa se asigure ca planificarea si introducerea de noi tehnologii sa faca obiectul consultarilor cu lucratorii si/sau reprezentantii acestora in ceea ce priveste consecintele asupra securitatii si sanatatii lucratorilor, determinate de alegerea echipamentelor, de conditiile si mediul de munca.
Angajatorul mai detine responsabilitatea de a informa lucratorii si/sau reprezentantii acestora despre riscurile profesionale.
Angajatorii consulta lucratorii si/sau reprezentantii lor si permit participarea acestora la discutarea tuturor problemelor referitoare la securitatea si sanatatea in munca.
Atentie mare la faptul ca reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor si/sau lucratorii au dreptul sa apeleze la autoritatile competente, in cazul in care considera ca masurile adoptate si mijloacele utilizate de catre angajator nu sunt suficiente pentru asigurarea securitatii si sanatatii in munca.
Reprezentantilor lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor trebuie sa li se acorde posibilitatea de a-si prezenta observatiile inspectorilor de munca si inspectorilor sanitari, in timpul vizitelor de control.