Va informam ca legea initiata de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale pentru ratificarea Conventiei privind prevenirea si eliminarea violentei si hartuirii la locul de munca a fost promulgata in data de 28 martie. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, in calitate de camera decizionala, pe 4 martie 2024.
Conventia nr. 190/2019 adoptata pe 21 iunie 2019 la cea de-a 108-a sesiune a Conferintei Internationale a Muncii a Organizatiei Internationale a Muncii la Geneva vizeaza eliminarea violentei si a hartuirii in lumea muncii.
Greseala pe care o fac toti angajatorii legat de hartuirea morala! Prevederea-capcana din Legea nr. 167/2020! Amenda e sigura! Parcurgeti fara intarziere ghidul “Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Legislatie explicata si studii de caz”, detalii AICI >>>
Atentie!
Pana la data de 17 aprilie 2024 toti angajatorii, indiferent de numarul de salariati, au ca termen sa isi intocmeasca sau sa isi actualizeze metodologiile deja existente privind prevenirea si combaterea hartuirii pe criteriul de sex, precum si a hartuirii morale la locul de munca, conform HG 970/2023, detalii AICI >>>
„Angajatii au dreptul sa lucreze intr-un mediu in care sa fie respectati indiferent de sex, rasa, etnie sau orientare politica. Observam ca sunt tot mai multe sesizari pentru hartuire. Este nevoie ca masurile sa fie ferme dar proportional cu gravitatea acestor abateri. Legea promulgata astazi (n.n. 28 martie) vine sa creeze conditiile pentru un mediu de lucru in care angajatilor sa li se respecte demnitatea”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale.
Conform datelor furnizate de Inspectia Muncii, in anul 2023 au fost inregistrate 511 petitii privind hartuirea sau discriminarea la locul de munca. In urma verificarilor efectuate au fost aplicate 41 de sanctiuni, valoarea totala a amenzilor fiind de 18.000 de lei. Ca o comparatie, in urma cu 10 ani, respectiv in anul 2014, erau inregistrate doar 137 de sesizari.
Conceptul de „violenta si hartuire” acopera, printre altele, abuzul fizic, abuzul verbal, hartuirea si mobbingul, hartuirea sexuala, amenintarile si urmarirea sau supravegherea, conform Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale.
Noul cadru legal protejeaza atat angajatii cat si persoanele care lucreaza indiferent de statutul lor contractual, persoanele aflate in perioada de formare, inclusiv stagiarii si ucenicii, lucratorii carora le-a incetat raportul de munca, voluntarii, persoanele aflate in cautarea unui loc de munca si cele care au depus cereri pentru ocuparea unui loc de munca, precum si persoanele care exercita autoritatea, indatoririle sau responsabilitatile unui angajator.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atestat pentru angajare paznic. ExceptiiIntrebare: Putem angaja fara atestat de paza, pe perioada nedeterminata, pe postul de agent de securitate, o persoana care a avut calitatea de politist /cadru militar sau soldat/gradat voluntar? Multumesc,
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru programatorIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu o fisa de post pentru programator cod COR 251202
vezi AICI raspunsul specialistilor <<