Potrivit legii, aveti obligatia de a va asigura ca lucratorilor dvs. le sunt transmise toate informatiile privind riscurile pentru securitate si sanatate in munca la care pot fi expusi, precum si masurile si activitatile de prevenire si protectie atat la nivelul unitatii, cat si la nivelul fiecarui post de lucru si/sau fiecarei functii.
Sanctiune
Incalcarea dispozitiilor legale potrivit carora angajatorul trebuie sa asigure conditii pentru ca fiecare lucrator sa primeasca o instruire suficienta si adecvata in domeniul SSM constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 de lei la 8.000 de lei, potrivit art. 39 alin. (4) din Legea nr. 319/2006.
Cine trebuie instruit la locul de munca?
Instruirea la locul de munca se face dupa instruirea introductiv-generala:
- lucratorilor nou angajati, inclusiv studentilor, elevilor in perioada efectuarii stagiului de practica, precum si ucenicilor si altor participanti la procesul de munca;
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
- lucratorilor detasati de la o intreprindere si/sau unitate la alta;
- lucratorilor delegati de la o intreprindere si/sau unitate la alta;
- lucratorilor pusi la dispozitie de catre un agent de munca temporar.
Cine face instruirea la locul de munca si cat dureaza aceasta instruire?
Instruirea la locul de munca se face de catre conducatorul direct al locului de munca, in grupe de maximum 20 de persoane.
Atentie
Fisa de instruire se pastreaza de catre conducatorul locului de munca.
Durata instruirii la locul de munca depinde de riscurile pentru securitate si sanatate in munca, precum si de masurile si activitatile de prevenire si protectie la nivelul fiecarui loc de munca, dar nu va fi mai mica de 8 ore.
Ce va include in mod obligatoriu instruirea la locul de munca?
- Informatii privind riscurile de accidentare si imbolnavire profesionala specifice locului de munca si/sau postului de lucru.
- Prevederi ale instructiunilor proprii elaborate pentru locul de munca si/sau postul de lucru.
- Masuri la nivelul locului de munca si/sau postului de lucru privind acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor si evacuarea lucratorilor.
- Prevederi ale reglementarilor de SSM privind activitati specifice ale locului de munca si/sau postului de lucru.
- Demonstratii practice privind activitatea pe care persoana respectiva o va desfasura si exercitii practice privind utilizarea echipamentului individual de protectie, a mijloacelor de alarmare, interventie, evacuare si de prim ajutor.