a) durata muncii ÅŸi repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
Conform art. 103 din Codul muncii, salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.
"O societate de publicitate, angaja zilieri dar incepand cu 01.01.2019 conform ordonantei nu se mai poate, trebuie sa faca contracte de munca pe perioada determinata cu norma de 20 sau 25 ore pe luna. Daca intr-o luna lucreaza mai mult decat norma propusa in contract se poate plati ca si ore suplimentare sau spor?"
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Legis Plus Legislatia Muncii
Raspunsul specialistilor de la Rentrop & Straton:
In cazul salariatilor cu timp partial, cum este cazul situatiei expuse, nu se pot efectua ore suplimentare. In contractul individual de munca se va mentiona repartizarea programului de lucru, de exemplu, dupa cum urmeaza:
In fiecare zi de luni de la 8,00- 12,00
In fiecare zi de miercuri de la 12,00 – 13,00
ATENTIE!
Intervalul orar in care salariatul presteaza activitate este obligatoriu sa fie mentionat in contractul individual de munca. In caz contrar, angajatorul poate fi sanctionat pentru munca la negru.
In Revisal se va mentiona la repartizare timp de munca - inegal, iar la norma cu timp partial.
Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri se modifica si se completeaza
O persoana nu poate presta activitati in regim zilier mai mult de 120 de zile in decursul unui an calendaristic, indiferent de numarul de beneficiari, cu exceptia zilierilor care presteaza activitati in domeniul cresterii animalelor in sistem extensiv prin pasunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activitati sezoniere in cadrul gradinilor botanice aflate in subordinea universitatilor acreditate, precum si in domeniul viticol, pentru care perioada poate fi de 180 de zile in decursul unui an calendaristic.
Beneficiarul nu poate utiliza o persoana mai mult de 25 de zile calendaristice in mod continuu in activitatile de tip zilier. Daca activitatea depusa de zilier necesita o perioada mai mare de 25 de zile, acesta poate fi utilizat pe baza de contract de munca pe perioada determinata....mai multe prevederi ale OUG 114/2018 aici >>>
Sursa: PortalCodulMuncii