Incepem prin a va reaminti ca acordarea primului ajutor de baza, fara echipamente specifice, se efectueaza de orice persoana instruita in acest sens sau de persoane fara instruire prealabila actionand la indicatiile personalului specializat.
Ne referim la acele persoane din cadrul dispeceratelor medicale de urgenta sau al serviciilor de urgenta prespitaliceasca de tip SMURD si serviciului de ambulanta judetean sau al municipiului Bucuresti, avand ca scop prevenirea complicatiilor si salvarea vietii pana la sosirea unui echipaj de interventie.
Mentionam ca aceste aspecte sunt prevazute de legislatia in vigoare, in "Primul ajutor de baza si primul ajutor calificat" din Legea nr. 95/2006.
Ce presupune primul ajutor la locul de munca?
Asa cum ne sfatuiesc specialistii de la PortalSSM, primul ajutor consta in totalitatea actiunilor intreprinse imediat dupa producerea unui accident de munca, pana la momentul interventiei cadrelor medicale de specialitate.
Primul ajutor se acorda in 3 etape:
- la locul accidentului
- in timpul transportului
- in unitati sanitare
Toate unitatile sanitare sunt obligate sa acorde in permanenta asistenta medicala de urgenta, dar in cazul in care depaseste competenta si posibilitatile locale, accidentatul va fi transportat antr-o unitate specializata.
Cine acorda primul ajutor la locul de munca
Asa cum am precizat si la inceputul acestui articol, potrivit Legii nr. 95/2006, acordarea primului ajutor de baza, fara echipamente specifice, se efectueaza de orice persoana instruita in acest sens sau de persoane fara instruire prealabila actionand la indicatiile personalului specializat.
Salvatorul nu inlocuieste medicul, dar prin masurile pe care le aplica, el trebuie sa evite:
- inrautatirea starii accidentatului;
- aparitia complicatiilor;
- decesul victimei.
Atentie!
O persoana care nu este pregatita ca salvator nu trebuie sa incerce sa intervina cu orice pret. Obligatiile sale, pentru aceasta situatie, sunt urmatoarele:
- sa nu atinga victima;
- sa cheme pe cel mai apropiat salvator;
- sa anunte accidentul si sa solicite ajutor calificat;
- sa organizeze protectia victimei;
- sa previna extinderea starii accidentului.
- Elementele pe care le va lua in calcul salvatorul
1. Analiza situatiei
Ce s-a intamplat, care este natura accidentului?
250 Modele Fise de Post
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Exista si alte pericole?
Poate fi suprimat acest pericol fara inducerea unui risc nou?
Ce alte obligatii au angajatorii
Va reamintim ca obligativitatea trusei medicale la locurile de munca este impusa prin Ordinul nr. 427/2002 pentru aprobarea componentei trusei sanitare si a baremului de materiale, ce intra in dotarea posturilor de prim ajutor fara cadre medicale. Asadar, este o obligatie pentru angajatori.
Trusele sanitare folosite pentru acordarea primului ajutor medical din dotarea posturilor fixe de prim ajutor fara cadre medicale din intreprinderi, institutii si unitati economice, scoli, cabane turistice si altele asemenea, aflate in prezent in dotarea acestora, pot fi utilizate pana la expirarea duratei de folosinta a componentelor lor.
La expirarea sau descompletarea continutului truselor se achizitioneaza kituri noi. Referitor la casare materialelor expirate, acestea se supun regimului deseurilor periculoase.
In acest sens, trebuie organizat un spatiu temporar de depozitare dupa care trebuie predate unor firme autorizate in vederea distrugerii.
Atentie! ITM-ul aplica amenzi de 8.000 de lei daca nu aveti fise de instruire a angajatilor si de evaluare a riscurilor in domeniul SSM!
Va oferim un kit cu 20 de fise intocmite impecabil! Folositi-le si veti trece fara emotii peste orice control, detalii AICI >>>
Angajatorul este obligat sa ia masurile necesare pentru instruire si sa desemneze persoanele responsabile cu acordarea primului ajutor si alte situatii de urgenta in functie de caracteristicile fiecarei organizatii. (art. 10, Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca).
De retinut!
Angajatorii au obligatia legala de a lua masurile necesare pentru acordarea primului ajutor prin desemnarea unor lucratori instruiti in acest sens.
Incalcarea acestei prevederi se sanctioneaza contraventional cu amenda de 3.000 lei la 6.000 lei.