Zilele libere pentru evenimente deosebite

16 Ianuarie 2012
16 Ianuarie 2012
codul munciizile libereevenimente speciale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare: Exista o lege care mentioneaza zilele libere platite pentru evenimente familiale deosebite? Conform art. 147 din Codul Muncii, evenimentele famililale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin LEGE, contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern. Daca prin regulamentul intern si prin contractul colectiv de munca aplicabil nu au fost stabilite zile libere pentru evenimente deosebite, exista o lege care sa oblige la acordarea acestor zile libere?

Raspuns: Dupa ce la art. 139, Codul muncii, republicat, stabileste care sunt zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, art. 143 dispune ca, prin contractul colectiv de munca aplicabil se pot stabili si alte zile libere.

Asa fiind, evenimentele deosebite din viata salariatului pentru care se acorda zile libere, numarul de zile libere acordate pentru fiecare eveniment in parte precum si orice alte conditii in care se acorda zilele libere se stabilesc prin contractul colectiv de munca.

In temeiul art. 132 din Legea 62/2011, clauzele contractelor colective de munca pot stabili drepturi si obligatii numai in limitele si in conditiile prevazute de lege.

Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celor stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil incheiat la nivel superior.

Contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la niveluri inferioare celor stabilite prin contractele colective de munca aplicabile.

La incheierea contractelor colective de munca, prevederile legale referitoare la drepturile angajatilor au un caracter minimal.

Asadar, contractul colectiv de munca la nivelul unitatii nu poate contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca la nivel de ramura (daca exista).

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]