Concediul paternal suspenda contractul individual de munca si se acorda la cerere. Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
Cum se acorda concediul paternal?
In primele 8 saptamani si este de 5 + 10 zile lucratoare pentru cei care obtin atestat de absolvire a cursului de puericultura.
Atentie la faptul se acorda dreptul la o permisie de 7 zile calendaristice pentru cadrele militare, permisie justificata cu certificatul de nastere al copilului.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Solicitarea pentru acordarea concediului paternal se adreseaza in scris, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, conducerii unitatii in care tatal isi desfasoara activitatea, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a solicitantului.
Ce trebuie sa stim despre indemnizatia de concediu paternal?
Ea se plateste din fondul de salarii al unitatii si este echivalenta cu salariul corespunzator perioadei respective.
Dreptul la majorarea duratei concediului paternal se acorda doar o data, indiferent de numarul de copii al titularului.
Daca tatal este medic, asistent medical (detine studii de specialitate), nu mai este nevoie sa fi absolvit cursul de puericultura, ci doar sa obtina atestatul.
Ce acte reglementeaza concediul paternal?
- Codul Muncii
- Legea nr. 210/1999
- HG. nr. 244/2000
Concediul paternal se inregistreaza in Revisal?
Da, concediul paternal se inregistreaza in Revisal, deoarece reprezinta o cauza de suspendare a contractului individual de munca. Temeiul legal de suspendare este art. 51 alin. (1) lit. c) din Codul muncii.
Implicit, pentru indemnizatia privind concediul paternal nu se calculeaza contributia la somaj deoarece contractul de munca este suspendat.
Nu uitati faptul ca cele 5 + 10 zile sunt zile lucratoare, nu calendaristice!
Si nu uitati faptul ca in unitatile la nivelul caror exista contracte colective de munca, pot exita prevederi referitoare la zilele libere care se acorda parintilor la nasterea copiilor lor. Asadar, peste cele 5 + 10 zile de concediu paternal, este foarte posibil ca tatii sa beneficieze si de alte zile acordate pentru aceste evenimente speciale.
De asemenea, nu neglijati faptul ca salariatii aflati in concediu paternal sunt protejati impotriva concedierii. Legea interzice dispunerea deciziilor de concediere in perioada in care salariatii se afla in concediu paternal.