Luam ca exemplu situatia in care sarcina a intarziat cu cateva zile. Mama si-a luat concediu prenatal maxim si a pastrat 42 de zile pentru postnatal, insa calculele nu au iesit asa cum se estimase in prealabil.
Concret, postnatalul a rezultat in cuantum de 39 de zile.
Ce se intampla in aceasta situatie?
Asa cum bine stim, concediul de maternitate se mai numeste si concediu pentru sarcina si lauzie.
Concediul pentru sarcina = prenatal, cand salariata este insarcinata
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
40 Modele de Regulament Intern
Concediul pentru lauzie = postnatal, cand salariata este lauza.
Atentie la faptul ca perioada concediului de maternitate este de 126 de zile.
Confrom art. 24 din OUG 158/2005, concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
De aceea, foarte multe salariate vor avea prenatal de 84 de zile si postantal de 42 de zile.
Dar atentie mare! Concediul de lauzie (postnatal) obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mama are obligatia sa il efectueze dupa nastere.
Conform Normelor OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, angajatorul nu are voie sa permita salariatei lauze sa se intoarca la serviciu pana cand cele 42 de zile de concediu postnatal nu s-au finalizat!
Conform specialistilor PortalCodulMuncii.ro, daca salariata a ramas cu mai putin zile de postnatal decat cere legea, pentru aceasta perioada, ea va ramane descoperita.
Sa luam ca exemplu situatia unei salariate care ramane cu 39 de zile de postnatal, in loc de 42 de zile cat ar fi trebuit in mod normal.
"Pentru 3 zile salariata ramane descoperita, nu beneficiaza nici de concediu de maternitate deoarece cele 126 de zile s-au epuizat iar de concediu crestere copil va beneficia numai dupa implinirea a 42 de zile de la data nasterii copilului. In consecinta, fie va solicita concediu de odihna pentru 3 zile (daca mai are zile de concediu de odihna neefectuat) fie solicita concediu fara plata.", precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.