Concediul de maternitate este in realitate un concediu medical, el acordandu-se pe baza certificatului medical, de regula de medicul de specialitate obstetrica-ginecologie care supravegheaza sarcina, respectiv de catre medicul de specialitate obstetrica-ginecologie al unitatii sanitare unde s-a produs nasterea, de medicul care a asistat nasterea sau de medicul de familie pentru lauzie.
Certificatul medical pentru sarcina/lauzie se elibereaza potrivit Ordinului comun nr. 233/2006
al ministrului sanatatii si nr. 125/2006 al Casei nationale de asigurari de sanatate pentru aprobarea modelului unic al certificatului medical si a instructiunilor privind completarea si eliberarea certificatelor de concediu medical in baza carora se acorda indemnizatiile asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
Codul de diagnostic este 08 - sarcina si lauzie. Concediul medical pentru maternitate se acorda numai pentru sarcina si nu pentru afectiunile care pot interveni pe parcursul sarcinii, fara legatura cu aceasta.
Conditiile de acordare a acestui concediu si de plata a indemnizatiei de maternitate sunt reglementate de Ordonanta Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate si de Ordinul comun nr. 60/32/2006 privind Normele de aplicare
a Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Legis Plus Legislatia Muncii
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Certificatul medical se va elibera persoanelor care au prezentat adeverinta de la platitor (angajator), cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A. Platitorul va mentiona in adeverinta, in mod obligatoriu, numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12 luni.
In temeiul art. 42 lit. a) din Codul fiscal, indemnizatia de maternitate nu este un venit impozabil.