legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Concediul postnatal nu poate avea o durata mai mica de 42 de zile lucratoare? Medicul a acordat 40 de zile!

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
13 Noiembrie 2014
13 Noiembrie 2014
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
concediu maternitateindemnizatia de maternitateindemnizatie maternitate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce se intampla in situatia in care medicul nu respecta termenul de 42 de zile concediu de lauzie (concediu postnatal) si acorda doar 40 de zile? Societatea are Cerere de recuperare de la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii. Cum se procedeaza in aceasta situatie? Exista riscul ca cererea de recuperare sa fie respinsa?

Conform specialistilor PortalCodulMuncii, pentru a solutiona aceasta speta, vom privi catre prevederile OUG nr. 158/2005. COnform acestora,  concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.

Dupa cum bine stim, asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizaţie de maternitate.

Alin.   (2) al aceluiasi articol stabileste ca, concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.

Prin urmare, durata concediului postanatal nu poate fi mai mica de 42 de zile calendaristice, astfel incat, apreciem ca societatea risca respingerea cererii de recuperare a indemnizatiei daca nu restituie salariatei certificatului medical in vederea prezentarii unui certificat in conformitate cu dispozitiile legale citate.


Indemnizatia de maternitate se calculeaza dupa urmatoarele reguli generale:
I. Se constituie baza de calcul din ultimele 6 luni inaintea lunii de acordare a concediului medical. Stabiliti pe de o parte numarul de zile lucrate pentru care s-a calculat CCIASS, dar si numarul zilelor lucratoare de concediu medical. Totalizati numarul zilelor identificate in cele 6 luni luate in calcul.

II. In acelasi timp se identifica pentru lunile respective nivelul veniturilor salariale la care s-a calculat CCIASS pentru persoana respectiva.
Totalizati veniturile pentru cele 6 luni luate in calcul.

III Se calculeaza media zilnica a veniturilor impartind totalul veniturilor la numarul total de zile stabilit la punctul I.

IV. Se calculeaza indemnizatia propriu-zisa inmultind media zilnica de la pct. III cu numarul de zile lucratoare din perioada de concediu medical, la care se aplica procentul de 85%.

Rezultatul reprezinta indemnizatia de maternitate bruta.

Contributii sociale datorate pentru indemnizatia de maternitate: Contributiile la sistemul asigurarilor sociale de stat datorate de angajator si salariat (CAS)


Analiza realizata de specialistii PortalCodulMuncii.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

Cunoasteti noutatile privind SALARIZAREA valabile din 2025?


Atentie: au aparut NOI modificari legislative privind SALARIZAREA!

Astfel, sunteti invitat sa participati la Seminarul National de Salarizare si Contributii, la Crowne Plaza Bucuresti,
unde specialistele Rodica Mantescu si Luminita Obaciu vor limpezi cu profesionalism toate neclaritatile nou-aparute in 2025
si care se adauga celor deja existente generate de legislatia extrem de stufoasa privind salarizarea.

Tematica Seminarului National de Salarizare si Contributii este disponibila AICI <<

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]