1) 63 de zile prenatal, respectiv 63 de zile post natal
Atentie la faptul ca posibilitatea de a compensa concediul prenatal cu concediul postnatal se aplica numai in masura in care compensarea se face cu respectarea obligatiei de a efectua un numar de 42 de zile de concediu postnatal.
2) 84 de zile concediu prenatal si 42 de zile concediu postnatal
Acordarea concediului postnatal si intinderea lui nu mai ramane exclusiv la latitudinea medicului sau asiguratei in cauza.
Specialistii PortalCodulMuncii.ro precizeaza faptul ca beneficiaza de concediu si indemnizatie de maternitate persoanele care indeplinesc conditiile stagiului de cotizare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate
Legis Plus Legislatia Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Portal Codul Muncii
Conform art. 24 alin. (2) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Concediul de maternitate este un concediu medical care se acorda in considerarea starii de graviditate si a lauziei femeii.
Salariata poate beneficia de acest concediu inainte si dupa nastere in functie de recomandarea medicului si de propria sa optiune, angajatorul avand obligatia achitarii indemnizatiei deoarece aceasta se suporta integral din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.
Sursa: PortalCodulMuncii.ro