Aspecte esentiale despre concediul de maternitate

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
27 Noiembrie 2015
27 Noiembrie 2015
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
concediul de maternitateconcediu maternitatematernitate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Concediul de maternitate poate fi acordat pe o perioada de 126 de zile, dupa cum urmeaza:

1) 63 de zile prenatal, respectiv 63 de zile post natal

Atentie la faptul ca posibilitatea de a compensa concediul prenatal cu concediul postnatal se aplica numai in masura in care compensarea se face cu respectarea obligatiei de a efectua un numar de 42 de zile de concediu postnatal.

2) 84 de zile concediu prenatal si 42 de zile concediu postnatal

Acordarea concediului postnatal si intinderea lui nu mai ramane exclusiv la latitudinea medicului sau asiguratei in cauza.

Specialistii PortalCodulMuncii.ro precizeaza faptul ca beneficiaza de concediu si indemnizatie de maternitate persoanele care indeplinesc conditiile stagiului de cotizare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate

Conform art. 24 alin. (2) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.

Concediul de maternitate este un concediu medical care se acorda in considerarea starii de graviditate si a lauziei femeii.

Salariata poate beneficia de acest concediu inainte si dupa nastere in functie de recomandarea medicului si de propria sa optiune, angajatorul avand obligatia achitarii indemnizatiei deoarece aceasta se suporta integral din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.

Sursa: PortalCodulMuncii.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]