legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Ce facem daca avem o salariata in concediu de crestere a copilului, care urmeaza sa nasca din nou

concediu postnatalconcediu crestere copilprenatalindemnizatie crestere copil
Multi dintre dvs s-au confruntat cu urmatoarea situatie
 
O angajata se afla in concediul de crestere a copilului pana la varsta de doi ani si  urmeaza sa aiba un al doilea copil. Apare intrebarea: pentru zilele de dupa nastere, pana la depunerea dosarului pentru indemnizatia de crestere copil, cine va plati concediul de sarciana si lauzie?
 
Raspuns: Perioada in care o persoana a beneficiat de concediu crestere copil, in conditiile OUG 148/2005 sau, dupa caz, OUG 111/2010, se ia in calcul la stabilirea stagiului de cotizare necesar pentru a putea beneficia de concediu si indemnizatia pentru cresterea copilului.
 
OUG 111/2010 reglementeaza si posibilitatea suprapunerii unor situatii de natura a genera dreptul la concediu si indemnizatia pentru cresterea copilului, respectiv cazul concret in care persoana asigurata naste, adopta, devine tutore ori primeste in plasament un alt copil pe durata in care se afla in concediul indemnizat pentru cresterea copilului.
 
Perioada in care persoana asigurata s-a aflat in concediu indemnizat pentru cresterea primului copil constituie perioada asimilata stagiului de cotizare necesar pentru a putea beneficia de concediu si indemnizatie pentru cresterea celui de-al doilea copil.
 
Pe perioada suprapunerii celor doua situatii, in care persoana asigurata are dreptul la concediu si indemnizatie atat pentru cresterea primului copil, cat si a celui de-al doilea copil, va beneficia de o singura indemnizatie lunara, al carui cuantum va fi majorat cu suma de 600 lei pentru fiecare copil, incepand cu cel de-al doilea.
 
De exemplu:
 
Salariata X se afla in concediu pentru cresterea copilului, beneficiind de o indemnizatie lunara in cuantum de 900 lei pentru primul copil nascut. In conditiile art. 2 din OUG 111/2010, asigurata a optat pentru acordarea unui concediu pentru cresterea copilului pana la doi ani, avand in vedere nivelul redus al veniturilor impozabile realizate in ultimul an anterior nasterii copilului.
 
Dupa 21 de luni de la nasterea primului copil, salariata naste al doilea copil. Pe perioada celor 3 luni, in care asigurata are dreptul la concediu si indemnizatie atat pentru cresterea primului copil, cat si a celui de-al doilea copil, va beneficia de o singura indemnizatie lunara, al carui cuantum se majoreaza cu suma de 600 lei pentru cel de-al doilea copil nascut (indemnizatia initiala 900 lei + majorare  pe perioada suprapunerii drepturilor asigurate 600 lei = indemnizatie majorata 1500 lei).
 
La expirarea celor 3 luni, in functie de propria optiune, salariata va beneficia de concediu si indemnizatie pentru cresterea celui de-al doilea copil, al carei cuantum va fi de 75% din suma incasata de asigurata in ultimul an anterior nasterii copilului (900 x 75% = 675 lei).
 
Salariata nu are obligatia sa efectueze concediul postnatal.
 
Potrivit dispozitiilor OUG 96/2003 salariatele, dupa nastere, au obligatia de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal, in conditiile prevazute la art. 2 lit. g) si in cadrul concediului pentru lauzie, pentru protectia sanatatii lor si a copilului lor. Ori in conditiile in care salariata nu prresteaza activitate nu mai are obligatia efectuarii concediului postnatal.

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu postnatalconcediu crestere copilprenatalindemnizatie crestere copil

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 16 Mai 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Ce facem daca avem o salariata in concediu de crestere a copilului, care urmeaza sa nasca din nou Nota: 2.75 din 5 - 2 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Contract clauza de telemunca. Data de sfarsitIntrebare: Ne aflam in situatia in care o parte din angajatii companiei sunt nevoiti de situatia actuala legata de pandemia Covid 19 sa lucreze in regim de telemunca. In acest sens dorim incheierea unor acte aditionale cu clauza de telemunca. Va rugam sa ne comunicati urmatoarele: - este nevoie sa fie specificata si data de sfarsit a regimului de telemunca - prin estimare (necunoscandu-se aceasta informatie de la inceput) ? - daca in perioada estimata angajatii alterneaza perioade de telemunca cu perioade...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Sprijin financiar pentru telesariati. Valoarea achizitieiIntrebare: Am rugamintea sa-mi spuneti daca in situatia acordarii sumei de 2500 lei pentru fiecare salariat care a lucrat in perioada de urgenta minim 15 zile in telemunca, se pot achizitiona si produse de valoare mai mare. Nu este precizat in OUG nr. 132/2020 nimic legat de sumele totale de achizitie a bunurilor, motiv pentru care ma gandesc ca daca achizitionez un produs de valoare 4000 spre exemplu, sa nu mai fie eligibila decontarea sumei de 2500 lei de la buget. Cum vedeti aceasta situatie?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]