Ce facem daca avem o salariata in concediu de crestere a copilului, care urmeaza sa nasca din nou

16 Mai 2011
16 Mai 2011
concediu postnatalconcediu crestere copilprenatalindemnizatie crestere copil
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Multi dintre dvs s-au confruntat cu urmatoarea situatie
 
O angajata se afla in concediul de crestere a copilului pana la varsta de doi ani si  urmeaza sa aiba un al doilea copil. Apare intrebarea: pentru zilele de dupa nastere, pana la depunerea dosarului pentru indemnizatia de crestere copil, cine va plati concediul de sarciana si lauzie?
 
Raspuns: Perioada in care o persoana a beneficiat de concediu crestere copil, in conditiile OUG 148/2005 sau, dupa caz, OUG 111/2010, se ia in calcul la stabilirea stagiului de cotizare necesar pentru a putea beneficia de concediu si indemnizatia pentru cresterea copilului.
 
OUG 111/2010 reglementeaza si posibilitatea suprapunerii unor situatii de natura a genera dreptul la concediu si indemnizatia pentru cresterea copilului, respectiv cazul concret in care persoana asigurata naste, adopta, devine tutore ori primeste in plasament un alt copil pe durata in care se afla in concediul indemnizat pentru cresterea copilului.
 
Perioada in care persoana asigurata s-a aflat in concediu indemnizat pentru cresterea primului copil constituie perioada asimilata stagiului de cotizare necesar pentru a putea beneficia de concediu si indemnizatie pentru cresterea celui de-al doilea copil.
 
Pe perioada suprapunerii celor doua situatii, in care persoana asigurata are dreptul la concediu si indemnizatie atat pentru cresterea primului copil, cat si a celui de-al doilea copil, va beneficia de o singura indemnizatie lunara, al carui cuantum va fi majorat cu suma de 600 lei pentru fiecare copil, incepand cu cel de-al doilea.
 
De exemplu:
 
Salariata X se afla in concediu pentru cresterea copilului, beneficiind de o indemnizatie lunara in cuantum de 900 lei pentru primul copil nascut. In conditiile art. 2 din OUG 111/2010, asigurata a optat pentru acordarea unui concediu pentru cresterea copilului pana la doi ani, avand in vedere nivelul redus al veniturilor impozabile realizate in ultimul an anterior nasterii copilului.
 
Dupa 21 de luni de la nasterea primului copil, salariata naste al doilea copil. Pe perioada celor 3 luni, in care asigurata are dreptul la concediu si indemnizatie atat pentru cresterea primului copil, cat si a celui de-al doilea copil, va beneficia de o singura indemnizatie lunara, al carui cuantum se majoreaza cu suma de 600 lei pentru cel de-al doilea copil nascut (indemnizatia initiala 900 lei + majorare  pe perioada suprapunerii drepturilor asigurate 600 lei = indemnizatie majorata 1500 lei).
 
La expirarea celor 3 luni, in functie de propria optiune, salariata va beneficia de concediu si indemnizatie pentru cresterea celui de-al doilea copil, al carei cuantum va fi de 75% din suma incasata de asigurata in ultimul an anterior nasterii copilului (900 x 75% = 675 lei).
 
Salariata nu are obligatia sa efectueze concediul postnatal.
 
Potrivit dispozitiilor OUG 96/2003 salariatele, dupa nastere, au obligatia de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal, in conditiile prevazute la art. 2 lit. g) si in cadrul concediului pentru lauzie, pentru protectia sanatatii lor si a copilului lor. Ori in conditiile in care salariata nu prresteaza activitate nu mai are obligatia efectuarii concediului postnatal.

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]