O angajata se afla in concediul de crestere a copilului pana la varsta de doi ani si urmeaza sa aiba un al doilea copil. Apare intrebarea: pentru zilele de dupa nastere, pana la depunerea dosarului pentru indemnizatia de crestere copil, cine va plati concediul de sarciana si lauzie?
Raspuns: Perioada in care o persoana a beneficiat de concediu crestere copil, in conditiile OUG 148/2005 sau, dupa caz, OUG 111/2010, se ia in calcul la stabilirea stagiului de cotizare necesar pentru a putea beneficia de concediu si indemnizatia pentru cresterea copilului.
OUG 111/2010 reglementeaza si posibilitatea suprapunerii unor situatii de natura a genera dreptul la concediu si indemnizatia pentru cresterea copilului, respectiv cazul concret in care persoana asigurata naste, adopta, devine tutore ori primeste in plasament un alt copil pe durata in care se afla in concediul indemnizat pentru cresterea copilului.
Perioada in care persoana asigurata s-a aflat in concediu indemnizat pentru cresterea primului copil constituie perioada asimilata stagiului de cotizare necesar pentru a putea beneficia de concediu si indemnizatie pentru cresterea celui de-al doilea copil.
Pe perioada suprapunerii celor doua situatii, in care persoana asigurata are dreptul la concediu si indemnizatie atat pentru cresterea primului copil, cat si a celui de-al doilea copil, va beneficia de o singura indemnizatie lunara, al carui cuantum va fi majorat cu suma de 600 lei pentru fiecare copil, incepand cu cel de-al doilea.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
250 Modele Fise de Post
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
De exemplu:
Salariata X se afla in concediu pentru cresterea copilului, beneficiind de o indemnizatie lunara in cuantum de 900 lei pentru primul copil nascut. In conditiile art. 2 din OUG 111/2010, asigurata a optat pentru acordarea unui concediu pentru cresterea copilului pana la doi ani, avand in vedere nivelul redus al veniturilor impozabile realizate in ultimul an anterior nasterii copilului.
Dupa 21 de luni de la nasterea primului copil, salariata naste al doilea copil. Pe perioada celor 3 luni, in care asigurata are dreptul la concediu si indemnizatie atat pentru cresterea primului copil, cat si a celui de-al doilea copil, va beneficia de o singura indemnizatie lunara, al carui cuantum se majoreaza cu suma de 600 lei pentru cel de-al doilea copil nascut (indemnizatia initiala 900 lei + majorare pe perioada suprapunerii drepturilor asigurate 600 lei = indemnizatie majorata 1500 lei).
La expirarea celor 3 luni, in functie de propria optiune, salariata va beneficia de concediu si indemnizatie pentru cresterea celui de-al doilea copil, al carei cuantum va fi de 75% din suma incasata de asigurata in ultimul an anterior nasterii copilului (900 x 75% = 675 lei).
Salariata nu are obligatia sa efectueze concediul postnatal.
Potrivit dispozitiilor OUG 96/2003 salariatele, dupa nastere, au obligatia de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal, in conditiile prevazute la art. 2 lit. g) si in cadrul concediului pentru lauzie, pentru protectia sanatatii lor si a copilului lor. Ori in conditiile in care salariata nu prresteaza activitate nu mai are obligatia efectuarii concediului postnatal.