Salariata aflata in concediu de maternitate poate primi un bonus?

Maria Nicutar
Maria Nicutar
29 Martie 2016
29 Martie 2016
Maria Nicutar
Maria Nicutar
concediu de maternitatematernitateindemnizatie de maternitatebonus in timpul concediului de maternitate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Angajatorul doreste sa acorde un bonus salariatei aflate in concediu de maternitate, aferent unei perioade din anul 2015. Bonusul va fi oferit in cursul anului 2016, cat salariata se afla in timpul concediului de maternitate.

Se poate? Este legal? Ce spune legea despre acest bonus? Si cum se declara in Declaratia 112, avand in vedere ca in luna respectiva, cand se va acorda bonusul, nu vor fi ore lucrate inregistrate?


Conform Consultantului fiscal Dani Cucu, pentru PortalContabilitate.ro, salariata aflata in concediu de maternitate poate primi un bonus in aceasta perioada.

Chiar daca nu vor fi declarate zile lucrate, programul va emite atentionare dar fisierul XML poate fi generat.

Asa cum bine stim, in timpul concediului de maternitate, contractul individual de munca se suspenda de drept, conform art. 50 lit. a) din Codul Muncii.

Cu toate ca suspendarea CIM are ca efect si suspendarea muncii de catre salariat si deci si a platii drepturilor salariale, pe durata aceasta pot continua sa existe drepturi si obligatii ale partilor daca ele sunt prevazute prin legi speciale, CCM, CIM sau prin RI.

Salariata aflata in concediu de maternitate poate primi un bonus in aceasta perioada, desi nu este prestata activitate pentru angajator.

Va amintim faptul ca perioada de concediu de maternitate este de 126 de zile.


Concediul de maternitate se mai numeste si concediu de sarcina si lauzie si este impartit dupa cum urmeaza:

Concediul de sarcina (concediu prenatal)

Concediul de lauzie (concediu postnatal)




Mare atentie la faptul ca OUG 111 din 2010 prevede in mod clar faptul ca perioada de lauzie, concediul postnatal, trebuie sa aiba o durata de minim 42 de zile.

Cu alte cuvinte, durata maxima a concediului prenatal va fi de 84 de zile.

84 de zile prenatal + 42 de zile postnatal = 126 de zile de concediu de maternitate.

Desigur, atentie la faptul ca modul in care se imparte concediul de maternitate tine de recomandarile medicului specialist care supravegheaza sarcina salariatei. Asadar, daca medicul considera necesar, salariata poate intra in concediu de maternitate mai devreme sau mai tarziu, in limitele stabilite de lege. Concret, trebuie sa ramana in mod obligatoriu minim 42 de zile de postnatal din concediul de maternitate.

Angajatorul nu poate decide care sa fie modul de impartire al concediului de maternitate. Nu depinde de dorinta sa impartirea intre zilele de concediu, ci de recomandarea medicului ginecolog, care supravegheaza starea de sanatate a salariatei.



Va amintim care este stagiul necesar pentru a beneficia de concediu de maternitate:

Beneficiaza de indemnizatia de maternitate salariatele care, in ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificatul de concediu medical, au un stagiu de cotizare de cel putin o luna sau fractiuni de luna totalizand minimum 22 de zile.

Stagiul de cotizare se constituie din perioadele pentru care s-a achitat CCIASS (0,85%) de catre angajator.

Perioadele asimilate stagiului de cotizare sunt perioadele in care nu se contribuie pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, dar care pot fi folosite la obtinerea unora dintre drepturile de asigurari sociale.


Care sunt perioadele care pot constitui asimilare pentru stagiul de cotizare:

a) perioada cat salariata asigurata a beneficiat de concedii medicale, de concediu pentru cresterea copilului, de pensie de invaliditate;

b) perioada in care salariata asigurata a urmat si cursuri de zi ale invatamantului universitar, pe durata normala a acestora, cu conditia absolvirii acestora cu examen de licenta sau diploma organizat in prima sesiune.


Conform Consilierului Juridic Gabriela Dita, dovada absolvirii cursurilor de zi ale invatamantului universitar se face cu diplomele eliberate de institutiile autorizate, in conditiile legii. Dovada duratei normale a studiilor respective se face cu diploma de absolvire, foaia matricola sau adeverinta eliberata de institutia de invatamant superior.

Aceste perioade se asimileaza stagiului de cotizare numai daca ele nu se suprapun cu perioade contributive.


Va amintim cum se plateste indemnizatia de maternitate:

Se plateste cu 85% din media veniturilor nete pe ultimele 6 luni anterioare lunii in care se ia concediu de maternitate.

Indemnizatia de maternitate se suporta din FNUASS. Initial, angajatorul plateste aceasta suma, pe care, ulterior, o va recupera de la FNUASS.

Baza de calcul se stabileste prin raportarea veniturilor la zilele lucrate pentru care s-a achitat CCIASS din cele 6 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical.



Ce se intampla daca in timpul CCC, salariata ramane insarcinata si intra in concediu de maternitate?

In acest caz, asigurata va beneficia in continuare de un concediu prenatal pentru al doilea copil. Indemnizatia de maternitate va reprezenta 85% din valoarea indemnizatiei pentru ingrijirea primului copil (85% aplicat la 85% din baza de calcul a indemnizatiei pentru ingrijirea primului copil bolnav).

Calculul si plata indemnizatiei de maternitate se fac pe baza certificatului medical eliberat potrivit legii. Acesta reprezinta document justificativ pentru plata indemnizatiei de CCC.

Atentie la faptul ca pentru eliberarea certificatului medical, persoanele in cauza trebuie sa prezinte adeverinta de platitor.


Certificatele de concediu medical pentru sarcina se elibereaza pe perioade de cel mult 30 de zile (pentru luna in curs), de medicul de specialitate obstetrica-ginecologie care asista gravida.



NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]