Concediul de maternitate: Conditii de acordare si durata

concediu de maternitateacordareconcdiu prenatal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De concediul de maternitate beneficiaza salariata gravida cu o sarcina inaintata, care se afla cu cel mult 126 de zile inainte de data previzibila a nasterii.
a) Concediul de maternitate dinainte de nastere se acorda pe o perioada de 63 de zile si poarta denumirea de concediu prenatal.
b) Concediul de maternitate acordat dupa nasterea copilului, pe o perioada de 63 de zile, poarta denumirea de concediu postnatal.

Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare.

ATENTIE!
Concediul de maternitate se acorda, in exclusivitate, pentru sarcina, si nu pentru afectiuni ce pot interveni pe parcursul sarcinii, fara legatura cu aceasta.

Concediul de maternitate poate fi acordat pe o perioada de cel mult 126 de zile, dupa cum urmeaza:
1) 63 de zile prenatal, respectiv 63 de zile postnatal
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003, aprobata prin Legea nr. 25/2004, instituie pentru mame obligatia de a efectua 42 de zile de concediu postnatal pentru a asigura protectia sanatatii lor si a copiilor lor. Prin urmare, posibilitatea de a compensa concediul prenatal cu concediul postnatal se aplica numai in masura in care compensarea se face cu respectarea obligatiei de a efectua un numar de 42 de zile de concediu post-natal.

2) 84 de zile concediu prenatal si 42 de zile concediu postnatal
Acordarea concediului postnatal si intinderea lui nu mai ramane exclusiv la latitudinea medicului sau asiguratei in cauza. In prezent medicul de familie, respectiv medicul specialist, pot acorda concediu pentru risc maternal in intregime sau fractionat, dar nu mai mult de 120 de zile. Acest tip de concediu rezolva problemele legate de imposibilitatea unor asigurate de a presta activitate in perioada anterioara concediului prenatal din cauza unor sarcini toxice, a riscurilor de pierdere a sarcinii etc. Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.

Beneficiaza de indemnizatia de maternitate salariatele care, in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical inscris in certificatul medical, au un stagiu de cotizare de cel putin o luna sau de perioade asimilate potrivit legii.

De acelasi drept beneficiaza si femeia care, din motive neimputabile ei, nu mai are calitatea de asigurat (raportul de munca incetand), daca naste in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. In acest caz, conditia stagiului de cotizare de 6 luni in ultimele 12 anterioare lunii de acordare a concediului trebuie indeplinita la incetarea calitatii de asigurat.

In cazul in care nu exista luni intregi lucrate in cele 12 luni luate in calcul anterior lunii de acordare a certificatului medical, se va utiliza un stagiu minim etalon.

Astfel, se considera stagiu de cotizare si situatia in care, prin insumarea perioadelor ce constituie stagiu de cotizare (...), rezulta un numar de 22 de zile de stagiu de cotizare.

Stagiul de cotizare se constituie din perioadele pentru care s-a achitat de catre angajator contributia de 0,85% din fondul de salarii.

Perioadele asimilate stagiului de cotizare sunt perioadele necontributive, dar care pot fi folosite la obtinerea unora dintre prestatiile de asigurari sociale. Perioadele asimilate pot fi:
a) perioada cat asigurata a beneficiat de concedii medicale, de concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului nascut anterior, de concediu de risc maternal;
b) perioada in care asigurata a urmat si cursuri de zi ale invatamantului universitar, pe durata normala a acestora, cu conditia absolvirii.

Recunoasterea perioadelor asimilate se face numai daca ele nu se suprapun cu perioade contributive.

Exemplu
M.D. este angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga de 8 ore/zi la o societate comerciala. In timpul activitatii in munca, ea a urmat si cursurile unei facultatii, curs de zi. M.D. nu va putea utiliza la obtinerea drepturilor de asigurari sociale (de maternitate, de incapacitate temporara de munca) perioada fa cultatii, cu titlu de perioada asimilata, deoarece, concomitent, ea a avut calitatea de asigurata, in baza contractului individual de munca, iar in aceasta perioada contributiile de asigu rari sociale s-au datorat potrivit legii.

Atentie!
Trebuie mentionat ca un concediu de maternitate se acorda in considerarea starii de sanatate delicata a gravidei sau a lauzei, motiv pentru care, chiar daca salariata nu indeplineste conditiile privind stagiul de cotizare necesar punerii in plata, absentele sale la serviciu, consemnate in certificatul me dical, sunt motivate de starea de graviditate (deci nu pot atrage sanctiuni disciplinare).

Exemplu
O persoana se incadreaza in munca dupa terminarea liceului. Incepe activitatea in data de 01.06.2012, iar data de 07.06.2012 reprezinta prima zi de concediu medical prenatal.
Persoana nu are stagiul de cotizare de o luna in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical.

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu de maternitateacordareconcdiu prenatal

Data aparitiei: 17 Ianuarie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediul de maternitate: Conditii de acordare si durata Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]